Milioane de oameni din întreagă lume se confruntă cu teamă de a zbura. Deși numeroase studii au dovedit siguranță avioanelor – sute de experți în aviație sugerând chiar că este „cel mai sigur mod” de a călători – aceste temeri nu dispar pur și simplu.

Dacă și tu te confrunți cu frică de a zbura cu avionul, următoarele informații s-ar putea să te ajute!

Folosește sunetele din timpul decolării pentru a combate frică de a zbura cu avionul

Realizatorul de conținut pe Tik Tok și expertul în aviație Riyadh Khalaf explică faptul că aceste zgomote pot să fie liniștitoare.

Înțelegerea proceselor de zbor, tehnologiei și regulilor de siguranță poate ajută la diminuarea anxietății legate de necunoscut și la creșterea încrederii în siguranță călătoriei.

„Dacă te temi de zbor și zgomotele ciudate de la decolare te sperie, îți voi explică ce este fiecare dintre ele, astfel încât să poți fi calmă și relaxată dată viitoare când zbori”, a spus Khalaf la începutul videoclipului sau.

 

Pe măsură ce motoarele sunt pornite și încep să deplaseze avionul de-a lungul pistei, există o serie de zgomote care par să iasă în evidență pentru pasagerii avionului – o simfonie de dinging, bubuituri și bazaituri care este cel puțîn stranie.

Dar, potrivit lui Khalaf și altor experți în aviație, aceste zgomote sunt standard pentru toate zborurile. Nu numai că nu ar trebui să inducă anxietate, dar ar trebui să ofere și un sentiment de pace, indicând adesea măsuri complete de siguranță și comunicare între personalul de cabina.

În pregătirea pentru decolare, pilotul folosește zgomote de tip „dinging” pentru a comunica cu însoțitorii de bord.

Khalaf a explicat că aceste sunete sunt „piloțîi care transmit echipajului de cabina că urmează să decoleze, că suntem la marginea pistei și că trebuie să se așeze”.

Bineînțeles, apoi vine partea cea mai „înfricoșătoare” a decolării: odată ce avionul este în aer, face un mic „picaj” pe cer, care poate fi auzit printr-o ușoară schimbare a zgomotului motorului. Nu numai că îi șochează pe pasagerii avionului, dar stârnește și teamă, deoarece mulți descriu acest lucru că fiind „o senzație de cădere” pentru o secundă.

„Acel mic picaj are loc din mai multe motive. Pentru a conservă motoarele, acestea nu pot funcționa la putere maximă la decolare mai mult de câteva minute. De asemenea, pentru oamenii care locuiesc în jurul aeroportului, acest lucru face zona mai puțîn zgomotoasă” , a explicat Khalaf.

 

Tehnicile ce te pot ajută să scapi de frică de a zbura cu avionul

Respirația profundă și controlată poate calmă sistemul nervos și poate reduce anxietatea în timpul zborului. Există tehnici specifice, cum ar fi respirația diafragmatica sau respirația 4-7-8, care pot fi utile.

Căpitanului Ron Nielsen, fost pilot de avion, acum îi ajută pe cei care zboară cu frică să își depășească anxietatea

„Un exercițiu este menit să te ajute să-ți controlezi respirația și să reduci anxietatea.”

 

El te sfătuiește să respiri într-o pungă, dacă îți este frică să zbori cu avionul, spunând: „Te face să te concentrezi asupra respirației tale”.

„Altă tehnică pe care o aplic este jocul numerelor”, continuă el. Pornind de la un număr, celălalt jucător trebuie să adauge +trei la ceea ce spune el. Celălalt participant adună și el cifra 3 la numărul obținut și calculele continuă, pentru a-l distrage pe cel care se teme de zbor, ajutându-l să se concentreze asupra matematicii.

Practicile care încurajează relaxarea mentală și fizică, cum ar fi meditația sau mindfulness, pot fi, de asemenea, utile în reducerea anxietății.

SURSA