Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că selecția viitorului șef al Alianței Nord-Atlantice este foarte aproape, iar Mark Rutte este un candidat puternic pentru a-i fi succesor, relatează Reuters.
„Cred că este evident că suntem foarte aproape de o concluzie în alianță pentru ca aliații să aleagă următorul secretar general. Și cred că este o veste bună”, a declarat el într-o conferință de presă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Washington.
„Cred că Mark Rutte este un candidat foarte puternic. Are multă experiență ca prim-ministru, este un prieten apropiat și coleg și, prin urmare, cred cu tărie că foarte curând alianța va hotărî asupra succesorului meu și asta va fi bine pentru noi toți, pentru NATO și, de asemenea, pentru mine”.
Declarațiile vin după ce cu doar câteva ore înainte premierul ungar Viktor Orban a postat pe pagina sa de X că țara sa este „pregătită să susțină” candidatura lui Mark Rutte, după ce acesta din urmă și-a exprimat angajamentul de a menține în cazul Ungariei derogările de la eforturile NATO de susținere a Ucrainei.
- Klaus Iohannis rămâne oficial fără susținători pentru șefia NATO. Viktor Orban și-a anunțat sprijinul pentru Mark Rutte
- Mark Rutte, la un pas de șefia NATO, după ce i-a oferit o concesie lui Viktor Orban. Slovacia a anunțat oficial că îl susține pe olandez / Rutte mai are nevoie doar de sprijinul României
Tot marți a venit confirmarea susținerii lui Rutte și dinspre Bratislava.
„Slovacia este pregătită să îl susțină pe Mark Rutte în calitate de viitor secretar general al NATO”, a declarat marți președintele slovac Peter Pellegrini.
Slovacia ar fi preferat un candidat „geografic” mai apropiat din Europa Centrală și de Est, cum ar fi președintele român Klaus Iohannis, dar acum îl susține pe Rutte, a declarat Pellegrini după un summit al Uniunii Europene la Bruxelles.
Presa din Olanda scrie că Klaus Iohannis se va retrage
Totodată, prim-ministrul olandez în exercițiu Mark Rutte este dat ca sigur succesorul lui Jens Stoltenberg în publicația de știri olandeză NOS, care citează surse apropiate subiectului și care titrează că președinte român, Klaus Iohannis, se va retrage din cursă.
Publicația subliniază reacția lui Jens Stoltenberg care îl numește pe Rutte „un candidat puternic”.
EFE spune că astfel Stoltenberg și-a declarat marţi sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post.
Klaus Iohannis rămâne singur, în pofida tentativelor sale de a lăsa o portiță că încă mai există speranțe pentru el. Astfel, după întâlnirea cu omologul său american, Joe Biden, el a spus a discutat cu acesta dorința sa de a deveni secretarul general adjunct al NATO.
„Și acest punct a fost atins în discuția noastră, împreună am decis să continuăm dialogul”, a declarat Iohannis.
Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României, deși anterior țări puternice precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța își anunțaseră sprijinul pentru Mark Rutte.
Toți cei 32 de membri ai alianței militare trebuie să fie de acord cu numirea, iar în acest moment Rutte mai are nevoie de spirijinul României.
NATO și posibilele provocări dacă Trump iese din nou președinte
În funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale care vor avea loc în SUA în luna noiembrie, următorul secretar general al NATO ar putea fi pus în situația de a gestiona un al doilea mandat al fostului președinte republican Donald Trump, care recent a pus sub semnul îndoielii angajamentul SUA de a veni în ajutorul aliaților care nu alocă 2% din PIB pentru apărare.
Declarațiile făcute de acesta la un miting electoral au provocat consternare în rândul aliaților europeni și au fost denunțate în termeni duri de unii lideri din Europa.
Însă Rutte, care era văzut deja de anul trecut drept favorit pentru a deveni noul șef al alianței, a declarat lunile trecute că Europa „ar trebui să nu se mai plângă și vaite și să fie cicălitoare” cu privire la Trump și să se concentreze în schimb pe ceea ce poate face ea pentru Ucraina. „Trebuie să lucrăm cu oricine este pe ringul de dans”, a spus el în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen.
Rutte, cel mai longeviv premier din istoria Olandei, a anunțat pe neașteptate în iulie anul trecut că se va retrage din politică, dar asigură în continuare interimatul funcției.
Detalii mai puțin cunoscute despre Mark Rutte, poreclit „Teflon Mark” în Olanda
Agenția Reuters i-a făcut încă din februarie un portret în care amintește că Rutte predă sociologie la un liceu din Haga o oră pe săptămână și a spus anterior că nu se poate gândi la o slujbă mai bună după ce se va retrage din politică decât să devină profesor cu normă întreagă.
El s-a răzgândit însă în această privință în octombrie anul trecut, când a anunțat public că este interesat să devină viitorul secretar general al NATO.
În vârstă de 57 de ani, Rutte este necăsătorit, nu are copii și nu a avut nicio relație sentimentală cunoscută în cei 18 ani de când a devenit lider al partidului olandez VVD. Născut și crescut la Haga, el a locuit toată viața sa în acest oraș în care se află sediul guvernului olandez.
El locuiește de ani de zile în aceeași casă modestă și se mândrește cu faptul că încă are aceeași mașină Saab pe care a cumpărat-o second-hand în urmă cu peste un deceniu.
Rutte a studiat istoria la prestigioasa universitate olandeză din Leiden și a intrat în guvern în 2022 ca viceministru pentru probleme sociale. Înainte de aceasta el a lucrat timp de câțiva ani ca manager de resurse umane la multinaționala de bunuri de larg consum Unilever.
Pentru o bună parte a mandatului său în fruntea Olandei el a fost cunoscut în principal ca politician axat pe politica internă, devenind un jucător la nivel european doar în ultimii ani. El a supraviețuit mai multor scandaluri care au zguduit clasa politică olandeză, ceea ce a făcut presa locală să îl poreclească „Teflon Mark”.
Cum se alege secretarul general al NATO
Secretarul general al NATO este o personalitate politică (civil) de rang înalt dintr-o țară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani. Selecția se realizează prin consultări diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post.
Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat. Poziția a fost deținută în mod tradițional de o personalitate politică europeană de rang înalt.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.
Citește și:
- „Teflon Mark” în Olanda. Cine este Mark Rutte, contracandidat lui Iohannis pentru șefia NATO?
- Mark Rutte l-a convins pe Erdogan să îl susțină la șefia NATO / Pe cine s-ar mai putea baza Klaus Iohannis
- Cum se alege secretarul general al NATO și contextul în care Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al Alianței