Filosofia unei taxe globale pentru cei mai bogați este deja susținută în cadrul G20 de Brazilia, Franța, Spania și Africa de Sud. Statele Unite, pe de altă parte, s-au declarat împotriva acesteia.
Impozitul pe venit, ineficient
Gabriel Zucman, autorul raportului publicat marți la cererea președinției braziliene a G20, a declarat într-un interviu pentru AFP că „cei foarte bogați se bucură de un privilegiu fiscal gigantic, plătind mult mai puține taxe decât toate celelalte categorii sociale”.
Principalul motiv pentru această situație constă în sistemele fiscale: acestea impozitează mai mult veniturile decât averea, iar aceasta din urmă a reprezentat cea mai mare parte a bogăției acumulate de cei foarte bogați în ultimele decenii.
Raportul Zucman estimează că miliardarii sunt impozitați în prezent cu 0,3% din averea lor. Aceasta din urmă a explodat: averea celor mai bogate 0,0001% din familii a crescut de la 3% din PIB-ul global în 1987 la aproape 14% în prezent, a calculat profesorul de la Școala de Economie din Paris și Universitatea California din Berkeley.
Mai puține taxe decât un profesor
„Nimeni, sau aproape nimeni, nu poate fi de acord cu o situație în care cei mai favorizați contribuabili, (…) cei care au beneficiat cel mai mult de globalizare, au dreptul să plătească mai puțin decât profesorii și pompierii”, a declarat pentru AFP Zucman, expert în inegalități.
În 2021, presa de investigație ProPublica dezvăluise deja că mai mulți miliardari, printre care fondatorul Amazon Jeff Bezos și fondatorul Tesla Elon Musk, în prezent cei mai bogați doi bărbați din lume, au plătit în unii ani puțin sau deloc impozit pe averea lor totală, constituită în mare parte din acțiuni la companiile lor și nu doar din venituri.
„Impozitul pe venit, care în principiu este principalul instrument al progresivității fiscale, nu impozitează în mod eficient persoanele foarte bogate”, rezumă raportul.
Acesta propune crearea unui impozit de 2% pe averea celor 3 000 de miliardari ai lumii, ceea ce ar putea aduce anual între 200 și 250 de miliarde de dolari.
Practic, o persoană a cărei avere este estimată la 40 de miliarde de dolari ar trebui să plătească un impozit de 800 de milioane de euro în fiecare an, dacă impozitul său pe venit nu a atins deja acest nivel, caz în care nu ar trebui să îl plătească.
Studiul estimează că, dacă impozitul ar fi extins la persoanele cu averi cuprinse între 100 de milioane și 1 miliard de dolari, acesta ar putea aduce venituri suplimentare cuprinse între 100 și 140 de miliarde de dolari.
„Mai greu de manipulat”
„Impozitarea averii este un instrument esențial pentru reducerea inegalităților extreme și dăunătoare cu care se confruntă societățile noastre”, a declarat marți Alex Cobham, directorul ONG-ului Tax Justice Network.
Pentru ONG-ul Oxfam, „faptul că guvernele iau în serios impozitarea ultra-bogaților arată că politica (…) prinde în sfârșit din urmă aversiunea publicului” față de persoanele „care au evitat mult prea mult timp să-și plătească partea lor echitabilă de impozite”.
Nivelul de impozitare a miliardarilor „trebuie evaluat în lumina ratei de rentabilitate a averii înainte de impozitare”, adaugă Zucman, care a estimat că aceasta a fost în medie de 7,5% pe an, fără inflație, în ultimele patru decenii, datorită unei explozii a cotațiilor bursiere.
Ideea unei taxe globale a fost lansată pentru prima dată de Brazilia, care prezidează G20 în acest an și va găzdui o reuniune a miniștrilor de finanțe la Rio de Janeiro la sfârșitul lunii iulie.
Acest raport ar trebui citit ca „un document care să alimenteze dezbaterea politică și să inițieze discuția, nu să o închidă”, a declarat Zucman marți într-o conferință de presă, subliniind „cererea copleșitoare din partea oamenilor” pentru o impozitare mai echitabilă.
Impozitarea miliardarilor a intrat, de asemenea, în campania franceză pentru alegerile legislative, Noul Front Popular, de stânga, propunând o impozitare sporită a „celor mai bogați” la nivel european, fără a avansa o cifră pentru moment.