Acest proiect „era mort şi îngropat înainte de a începe. El nu a fost niciodată un factor de descurajare (…), eu nu sunt dispus să continui cu măsuri-gadget”, a afirmat Keir Starmer în timpul unei conferinţe de presă ținute după primul consiliu de miniştri al guvernului laburist.
„The Rwanda scheme was dead and buried before it started, it’s never been a deterrent”
PM Keir Starmer says „I’m not prepared to continue with gimmicks”
Follow live https://t.co/vAHTmW0A2F pic.twitter.com/yzkJrlnE0u
— BBC Politics (@BBCPolitics) July 6, 2024
La începutul lunii iunie, fostul guvern britanic condus de Rishi Sunak a declarat că intenţionează să înceapă din 24 iulie expulzarea către Rwanda a migranţilor sosiţi ilegal în Regatul Unit, indiferent de ţara lor de origine.
Expulzarea migranţilor clandestini către Rwanda a fost una dintre politicile-cheie ale premierului Sunak pentru combaterea şi descurajarea migraţiei, dar obstacole parlamentare şi legale au împiedicat implementarea acestei măsuri convenite printr-un tratat încheiat cu statul african şi transpusă într-un proiect de lege, notează agențiile DPA și Agerpres.
Curtea Supremă de la Londra a stabilit anul trecut că politica de expulzare prevăzută în acordul semnat cu Rwanda este ilegală întrucât de acolo migranţii riscă să fie expulzaţi către ţările lor de origine şi astfel să le fie pusă în pericol siguranţa.
Pentru a ocoli obiecţiile acestei instanţe şi a preveni noi contestaţii în justiţie, guvernul lui Sunak a semnat cu Rwanda un nou tratat, a introdus în lege declararea acestei ţări africane ca ţară sigură şi a anulat aplicarea unor dispoziţii din legea privind drepturile omului.
Încă înainte de alegeri, Partidul Laburist a promis că dacă ajunge la putere va anula complet tratatul privind expulzarea migranţilor către Rwanda.
Starmer a declarat anterior că politica lui Sunak privind migrația clandestină nu a fost nici descurajatoare, nici rentabilă.
El s-a angajat să abordeze problema „în amonte”, prin anihilarea bandelor de traficanți de persoane care se află în spatele fluxurilor de migranți ce traversează cu barca, dinspre Franța, Canalul Mânecii și ajung în Regatul Unit.
În centrul acestei politici se va afla un nou Comandament de „elită” pentru securitatea frontierelor, care va cuprinde specialiști în domeniul imigrației și al aplicării legii, precum și serviciul de informații interne MI5, a mai declarat Starmer, potrivit AFP.
Se estimează că 12.313 persoane au traversat Marea Britanie până în acest an, ceea ce reprezintă o creștere de 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat luna trecută Ministerul britanic de Interne.
S-au înregistrat 29.437 de sosiri pe parcursul întregului an 2023, o scădere de 36% față de recordul de 45.774 de sosiri înregistrat în 2022.