Acordul între România şi Spania cu privire la dubla cetăţenie, document aflat într-o etapă foarte avansată de consultare între guvernele celor două ţări, a reprezentat temă principală a întrevederii premierului Marcel Ciolacu şi preşedintelui Guvernului de la Madrid, Pedro Sánchez, desfăşurată astăzi, la Palatul Victoria, a comunicat sâmbătă Guvernul României.
„Românii din Spania vor putea obține dubla cetățenie. Am intrat în linie dreaptă cu negocierile pe acest subiect important în cadrul discuțiilor purtate la București cu președintele Consiliului de Miniștri din Spania, Pedro Sanchez”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, în timp ce a subliniat într-un comunicat al Guvernului că „acordul bilateral va confirma legăturile speciale construite de-a lungul timpului între naţiunile noastre”.
Anterior, sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu spunea că urma să facă, împreună premierul spaniol Pedro Sanchez, la Palatul Victoria, calendarul pentru dubla cetăţenie.
„Românii o vor obţine, nu blochează nimeni. Acordul este în acest moment la ministrul justiţiei din Spania”, a declarat Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul a afirmat că, până la finalul acestui an, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru SUA şi România va intra în Schengen şi terestru.
”Până la sfârşitul anului nu vom mai avea vize pentru Statele Unite, vom avea dublă cetăţenie în Spania şi din punctul meu de vedere mai mult ca sigur vom intra terestru în Schengen”, a precizat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.
Conform Observatorului Permanent de Imigraţie spaniol, la 1 ianuarie 2024, în Spania, se aflau 1,12 milioane de români rezidenţi. Procentual, românii reprezintă 40% dintre cetăţenii comunitari rezidenţi în Spania şi 17% din totalul străinilor.
7.000 de companii cu capital spaniol, în România
Şeful Executivului a menţionat că partea română doreşte să găzduiască la Bucureşti următoarea şedinţă comună a Guvernelor României şi Spaniei, având în vedere că, pe lângă finalizarea Acordului privind dubla cetăţenie, există argumente pentru consolidarea cadrului bilateral în domeniile educaţiei – Acordul referitor la înfiinţarea şi funcţionarea secţiilor bilingve româno-spaniole şi organizarea examenului de bacalaureat bilingv româno-spaniol în unităţile de învăţământ liceal din România – afaceri interne, cu accent asupra combaterii traficului de persoane, precum şi apărare.
Potrivit Guvernului, cooperarea în plan economic a reprezentat o altă temă importantă pe agenda întâlnirii celor doi prim-miniştri. Premierul Marcel Ciolacu a salutat recordul schimburilor comerciale bilaterale înregistrat în 2023, respectiv peste 6,4 miliarde EURO.
”Apreciez în mod deosebit calitatea investiţiilor spaniole prezente pe piaţa din România şi contribuţia lor la dezvoltarea economiei locale. Avem aproape 7.000 de companii cu participare de capital spaniol în tara noastră, însă aşteptăm să li se alăture şi alţi investitori în domenii precum componente auto, IT&C, energie, infrastructură şi agricultură”, a punctat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
În ceea ce priveşte colaborarea la nivel european, premierul României a apreciat că generarea unei majorităţi politice pro-europene în cadrul UE după recentele alegeri, va permite menţinerea unei agende pro-europene ambiţioase, bazată pe valorile comune şi pe interesele cetăţenilor.
De asemenea, prim-ministrul Marcel Ciolacu a remarcat buna cooperare româno-spaniolă în domeniul securităţii şi apărării, în calitate de aliaţi-cheie pe Flancul Estic şi Flancul Sudic.
Preşedintele Guvernului Spaniei, Pedro Sánchez, se află în vizită în România la invitaţia premierului Marcel Ciolacu.