După o discuție cu ministrul Alexandru Rafila, medicul psihiatru Gabriel Diaconu și-a anunțat demisia din funcția de consilier onorific al acestuia, justificându-și decizia prin faptul că a fost obligat de „acest incendiu dement împotriva doctorilor”. Diaconu a fost printre cei care au contestat concluziile procurorilor în cazul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon.
„Poziția mea din ultimele zile, ca și lucrurile pe care le-am scris sau declarat, reprezintă opinia mea personală, de medic, de om care lucrează în domeniul sănătății de peste 20 de ani, de expert național și internațional. Dată fiind poziția mea de consilier onorific al ministrului Sănătății, presa a folosit această calitate benevolă drept argument c-aș vorbi, în vreun fel, în capacitate oficială”, a scris Diaconu, într-o postare pe Facebook.
Decizie luată după o discuție cu ministrul
Medicul a precizat că a luat decizia la capătul unei discuții avute în cursul zile de sâmbătă cu ministrul Rafila.
„Acest incendiu dement împotriva doctorilor mă obligă, însă, la următoarea decizie, pe care o anunț acum. Din demnitate profesională, și în semn de protest la demonizarea profesiei mele de medic, după o discuție cu domnul ministru în timpul acestei după-amieze, am convenit să-mi depun demisia din funcția mea onorifică”, a anunțat Gabriel Diaconu.
El a afirmat că, în cei trei ani de când a fost consilier onorific al lui Rafila pe domeniul sănătății mintale, a avut sprijinul necondiționat al ministrului. „Am intrat cu capul sus într-o demnitate publică efemeră, plec cu capul sus”, a conchis psihiatrul.
În ultimele trei zile, Gabriel Diaconu a făcut mai multe postări pe Facebook în care a contestat concluziile anchetei procurorilor la Spitalul Sf. Pantelimon.
„Nu poți omorî un om mort deja”
Într-una din acestea afirma că „așa-zisele victime de la spitalul Sf. Pantelimon se aflau într-o stare ireversibilă“ și mureau.
„Asta înseamnă, în meta-limbaj medical, că ‘erau de lăsat’ a adăugat el, făcând referire la expresia pe care unul dintre medicii de la Spitalul Pantelimon o folosea pentru a le transmite asistentelor să reducă dozele, potrivit procurorilor.
Într-o lungă postare pe Facebook, Diaconu afirmă că „publicul s-a inflamat că e omor cu premeditare al unor persoane vulnerabile. Că ‘au murit cu zile’” „Doar că toate aceste persoane erau la capătul absolut al vieții”, susține el.
„Nu poți omorî un om a cărui inimă mai bate, ai cărui plămâni sunt ventilați mecanic, câtă vreme el este mort deja, mai puțin funcționarea aparatului cord-pulmon”, afirmă consilierul onorific al ministrului Rafila.
Referințe privind cazul de la Spitalul Pantelimon:
- Ce au găsit procurorii la percheziția acasă la una dintre doctorițele inculpate de la Sf. Pantelimon / A recunoscut că ea a făcut lista / Mărturii ale asistentelor: Se scădea și oxigenul
- Procurorii spun că una dintre doctorițele de la Sf. Pantelimon era numită „Doamna cu coasa” pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin ”provocarea decesului persoanelor”
- Cazul Pantelimon. Una dintre doctorițele arestate le creștea pacienților doza de noradrenalină înainte de vizitele familiilor, apoi o reducea din nou – referat procurori
- STENOGRAME. O doctoriță ATI de la Sf. Pantelimon a fost înregistrată de procurori când se bucură că nu poate lua 25 de ani de închisoare ”cum mi-nchipuiam”
- Doctorița numită de procurori „Doamna cu coasa” are 33 de ani, iar colega ei de la Sf. Pantelimon, arestată și ea, are 37 de ani
- Cele mai puține decese din ultimul an și jumătate la ATI Sf. Pantelimon, în luna mai, după anchetele declanșate. Ce a făcut doctorița poreclită „doamna cu coasa” – referat procurori
- INTERCEPTĂRI Sf. Pantelimon. „Am creieru-n menghină”. Ce vorbeau între ele „Doamna cu coasa” și cealaltă doctoriță ATI când au descins procurorii în spital
- Solidarizarea Domnilor cu coasa. „Toată lumea știa”, spune o doctoriță ATI, interceptată de procurori – Mai vor medicii ca ministrul Rafila să fie în fruntea Sănătății noastre?