Donald Trump nu a fost niciodată lipsit de încredere în sine. Dar, după evenimentele extraordinare din ultimele săptămâni, campania sa pentru revenirea la Casa Albă trece prin turbulențe severe, fostul președinte părând mai în vârstă, mai puțin confortabil și fără o direcție clară, scrie AFP.
În timp ce republicanul părea să se îndrepte spre o victorie categorică în noiembrie, atât detractorii, cât și aliații lui Donald Trump spun acum că republicanul pare să fi fost luat prin surprindere. Atât de tentativa de asasinat de la mijlocul lunii iulie, cât și de retragerea lui Joe Biden din cursă.
Uneori răzbunător, alteori morocănos: observatorii campaniei se întreabă care este strategia fostului președinte, în fața avântului rivalei sale Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani.
Joe Biden, care la 81 de ani se confruntă cu îndoieli cu privire la acuitatea sa mentală, a servit până acum drept paratrăsnet pentru vârsta lui Donald Trump, care la 78 de ani a devenit cel mai în vârstă candidat la alegerile prezidențiale americane.
Acum că președintele democrat a cedat locul unui candidat mai tânăr, mai elocvent și mai energic, unele dintre defectele lui Donald Trump au fost scoase în evidență: comentariile sale incoerente, uneori apocaliptice, lipsa sa de energie în absența unui public și lacunele sale de memorie atunci când vine vorba de anumite nume.
„Foarte deranjat” de schimbarea dinamicii campaniei
Joi, în cadrul unei conferințe de presă în care ar fi trebuit să-și laude programul economic, Donald Trump a intrat inițial în detalii pe această temă, cu ochii adesea ațintiți asupra foilor din fața sa.
Dar omul de afaceri a divagat în numeroase rânduri, în special denigrând turbinele eoliene care omoară păsările și contestând numărul de susținători la mitingurile Kamalei Harris.
Anthony Scaramucci, fost consilier al lui Donald Trump la Casa Albă, a declarat că fostul președinte a fost „foarte deranjat” de schimbarea dinamicii campaniei.
Diatribele sale, ezitările sale și atacurile sale? Toate acestea sunt elemente care sugerează că Donald Trump „este acum speriat, surprins și foarte furios”, a declarat Anthony Scaramucci pe MSNBC.
Miliardarul și-a reluat atacurile la adresa Kamalei Harris, pe care o acuză că „a devenit neagră” din motive electorale și pe care o descrie drept „comunistă”.
„Cred că am tot dreptul să lansez atacuri personale”, a declarat el din nou joi.
„Nu am prea mult respect pentru ea. Nu am prea mult respect pentru inteligența ei și cred că va fi un președinte îngrozitor”, a adăugat el.
„Nu vă mai plângeți”
Confruntată cu atacurile uneori scandaloase ale lui Donald Trump, echipa de campanie a Kamalei Harris a decis să adopte un răspuns provocator.
Tabăra democrată scoate în evidență diatribele „egoiste” ale fostului președinte „pline de nemulțumiri personale” și nu mai ezită să îl descrie pe acesta și pe acoliții săi drept „ciudați”. A fost o digresiune care i-a pus pe jar pe republicani, în frunte cu Donald Trump.
Mai mulți lideri ai partidului său aproape că îl imploră pe fostul președinte să se concentreze asupra problemelor de fond, mai degrabă decât asupra certurilor sterile.
Fosta sa rivală din alegerile primare, Nikki Haley, i-a cerut la Fox News să „nu se mai plângă” de Kamala Harris.
Denigrarea, „un element central” al stilului Trump
Donald Trump „nu va câștiga vorbind despre mărimea mulțimilor” la mitingurile celuilalt, a spus ea.
Denigrarea a fost mult timp „un element central” al stilului Trump, a declarat pentru AFP Elizabeth Bennion, profesor de științe politice la Universitatea Indiana.
Și în timp ce animozitatea sa continuă să electrizeze baza sa electorală, impactul unei astfel de strategii asupra alegătorilor indeciși este „mai puțin clar”, consideră cercetătoarea.
„Unii observatori s-au întrebat dacă Trump ar putea da dovadă de reținere în fața unui candidat care este o femeie (cu o identitate multirasială)”, adaugă ea.
„Răspunsul este clar nu”.