Vladimir Putin este „foarte rațional” și nu își va asuma riscul de a provoca un accident nuclear major, consideră fostul șef al inspectorilor ONU în Irak, diplomatul suedez Hans Blix, într-o intervenție pentru AFP, într-un moment în care ONU este îngrijorată de siguranța centralei ucrainene de la Zaporojie.

În vârstă de 96 de ani, Hans Blix a primit AFP la domiciliul său din inima Stockholmului, unde locuiește de 50 de ani, pentru un interviu de peste o oră.

Din confortul canapelei sale, cu avantajul retrospecției și al experienței de decenii în cele mai înalte eșaloane ale diplomației mondiale, el analizează echilibrul de putere internațional.

Născut în 1928, diplomatul și politicianul a fost ministrul de externe al Suediei între 1978 și 1979 și a condus Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) între 1981 și 1997.

În timpul primilor zece ani în fruntea agenției ONU, el a dat asigurări repetate că Irakul nu dezvoltă arme nucleare.

Invazia Irakului, o aberație

În 2000, Hans Blix a fost numit președinte executiv al Comisiei de monitorizare, verificare și inspecție a Organizației Națiunilor Unite (UNMOVIC).

Din noiembrie 2002, el a condus o echipă de inspectori în Irak pentru a verifica existența armelor de distrugere în masă în mâinile lui Saddam Hussein, afirmație pe care nu a confirmat-o niciodată.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe George W. Bush să decidă invadarea Irakului în 2003. Chiar și astăzi, Blix consideră că acest război a fost o „aberație” și o „greșeală teribilă din partea Statelor Unite, bazată pe informații eronate” și pe ceea ce el descrie drept „aroganță”.

„La acea vreme, Statele Unite nu riscau intervenția Rusiei sau a Chinei”, notează Blix, care consideră că America și Regatul Unit s-au comportat ca «șerifii lumii».

Astăzi, Blix este optimist cu privire la evoluția viitoare a conflictelor mondiale.

Putin „știe ce face”

Autor al cărții „Adio războaie”, publicată în 2023 sub un titlu pe care îl recunoaște deliberat „provocator”, fostul diplomat admite că analiza sa poate părea „un fel de vânt în față cu Ucraina și războiul din Gaza”.

În opinia sa, la fel cum războiul din Irak a fost o aberație în 2003, invazia Rusiei în Ucraina este o „aberație”. „Putin a făcut o greșeală și sunt sigur că o regretă”, spune Hans Blix.

Cu toate acestea, diplomatul rămâne convins că liderul de la Kremlin este o persoană „foarte rațională” care „știe ce (face)”. „El se agită, flutură arme nucleare și amenință, dar nu este un prost”.

La 17 august, AIEA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o „deteriorare” a siguranței centralei nucleare ucrainene Zaporojie, controlată de Rusia, în urma unui atac cu dronă în apropiere.

În ciuda acestei evaluări a instituției pe care a condus-o timp de 16 ani și a cărei activitate o „aplaudă”, Blix rămâne calm în ceea ce privește amenințarea unui accident nuclear major, pe care l-a experimentat deja în calitate de inițiator al proiectului internațional de securizare a sitului nuclear de la Cernobîl în 1986.

El ne asigură că Rusia nu va ataca niciodată „în mod deliberat” o centrală nucleară, adăugând că este clar că „nu este un insomniac în această privință”.

Optimismul său constă în încrederea sa în descurajarea nucleară.

„Atât timp cât există posibilitatea unei a doua lovituri, există o teamă de escaladare”, a analizat Blix, adăugând că «marile puteri, Statele Unite, China și Rusia, nu doresc să se afle într-o situație de confruntare directă».

Mai „îngrijorați” de schimbările climatice

În perspectiva încheierii războiului din Ucraina, Hans Blix consideră că, deși „va fi nevoie de timp”, Rusia va trebui să se reconecteze cu „lumea și Europa”.

„Va exista sentimentul că acum trebuie, într-un fel sau altul, să reparăm și să îmbunătățim situația”.

„Sunt un multilateralist”, insistă el cu un zâmbet, «cred că există atât de multe probleme în lumea globalizată pe care nu le putem gestiona în mod izolat».

Pentru omul care se declară mai „îngrijorat de încălzirea globală” decât de spectrul războiului, statele lumii trebuie să coopereze în trei domenii principale.

Primul este cel al schimbărilor climatice, unde Blix consideră că toate țările au „interese comune”. Apoi, pandemiile, a căror amenințare continuă să se profileze cu explozia actuală de cazuri de Mpox în Africa, și lupta împotriva criminalității internaționale.

citeste mai mult …