Rada Supremă a Ucrainei a primit o scrisoare de demisie din partea ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a anunțat instituția într-un mesaj pe Telegram.

Demisia va fi examinată în cadrul uneia dintre următoarele sesiuni plenare.

Demisia acestuia a fost anunțată pe surse de marți seară de cotidianul Ukrainska Pravda. Publicația scria că încă nu s-a decis cine va fi numit în locul său, dar cel mai probabil înlocuitor este prim-adjunctul ministrului de externe, Andrii Sîbiga.

Sursele Ukrainskaia Pravda spun că se pregătesc şi alte demisii în guvern, însă prim-ministrul Denîs Şmîhal va rămâne în funcţie.

Marţi, şefii a trei ministere, precum şi viceprim-ministrul Olha Stefanişîna şi-au prezentat demisiile în parlament.

Remaniere guvernamentală

Motivele demisiilor nu au fost precizate. Vestea a venit după luni de relatări privind posibila înlocuire a mai multor miniștri ucraineni.

David Arahamia, liderul din Parlament al partidului „Servitorul poporului”, cin care provine președintele Volodimir Zelenski, a declarat marți că remanierea va afecta mai mult de jumătate din personalul guvernului. „Mâine (nr. miercuri) este ziua concedierilor, iar poimâine (nr. joi) este ziua numirilor”, a adăugat el.

Zelenski a declarat în martie că ucrainenii se pot aștepta la mai multe remanieri în guvern.

Dmitro Kuleba, cel mai tânăr ministru de externe al Ucrainei

Kuleba, născut în 1981, este cel mai tânăr ministru al afacerilor externe din istoria Ucrainei, funcţie pe care o ocupă din 2020, şi unul dintre principalii interlocutori ai Occidentului de la izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei la scară largă, în februarie 2022.

Anterior, Kuleba a ocupat funcţia de viceprim-ministru al Ucrainei pentru integrare europeană şi euroatlantică şi de reprezentant permanent al Ucrainei la Consiliul Europei între 2016 şi 2019.

Kuleba a lucrat în serviciul diplomatic al Ucrainei şi în Ministerul Afacerilor Externe din 2003. El a renunţat la serviciul public în 2013, invocând dezacordul său cu direcţiile preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi a prezidat o fundaţie pentru diplomaţie culturală, participând la protestele Euromaidan din 2013-2014.

În momentul invaziei ruse în Ucraina din 2014, când a fost anexată Crimeea, Kuleba a decis să se întoarcă la Ministerul Afacerilor Externe în calitate de ambasador itinerant pentru a lansa comunicarea strategică. El a introdus conceptele de diplomaţie digitală, comunicare strategică, diplomaţie culturală şi diplomaţie publică în activitatea ministerului.

citeste mai mult …