Escaladarea războiului din Ucraina de către Washington și acțiunile „Occidentului colectiv” au făcut necesar ca Rusia să-și revizuiască doctrina nucleară, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse și Reuters.
Rusia a declarat recent că este pregătită să facă modificări la doctrina care stabilește circumstanțele utilizării armelor nucleare, dar nu a detaliat încă modificările.
Actuala doctrină nucleară, stabilită printr-un decret al președintelui Vladimir Putin în 2020, spune că Rusia poate utiliza arme nucleare în cazul unui atac nuclear al unui inamic sau al unui atac convențional care amenință existența statului.
Revizuirile vin „pe fondul provocărilor și amenințărilor provocate de țările din așa-numitul Occident colectiv”, a declarat Peskov.
Moscova ia în considerare posibilitatea ca Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA în atacurile sale în adâncimea teritoriului rus, a adăugat el.
Ucraina își îndeamnă de mult timp aliații să o lase să tragă cu arme occidentale asupra unor ținte aflate departe pe teritoriul inamic, iar aceste apeluri au devenit mai puternice pe măsură ce Rusia intensifică atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice și de altă natură din Ucraina, precum și asupra blocurilor de apartamente.
„Este evident că ucrainenii vor face acest lucru”, a declarat Peskov, citat de RIA. „Luăm în considerare toate acestea”.
Cel puțin 50 de persoane au fost ucise și 271 au fost rănite marți, când Rusia a lovit cu două rachete balistice un institut militar din Poltava, orașul central al Ucrainei, în cel mai mortal atac al războiului din acest an.