Firmele românești vor avea mai puține bariere comerciale cu Israel de la 1 ianuarie 2025, după ce va fi adoptată o lege care va elimina conformarea cu standardele israeliene pentru produsele fabricate în UE, a precizat vineri pentru HotNews.ro ministrul Economiei, Radu Oprea. Israelul are un interes major pentru importul de produse agroalimentare din România, a spus acesta. De cealaltă parte, companiile de Apărare din Israel vor să facă investiții la noi.

România și Israel și-ar putea dezvolta rapid schimburile comerciale pe două direcții prioritare în perioada următoare: industria de apărare și produsele agroalimentare, a anunțat vineri, pe Facebook, ministrul Economiei, Radu Oprea, după întâlnirea cu omologul său israelian Nir Barkat.

„Împreună cu Nir Barkat, ministrul economiei și industriei, am stabilit modalități precise prin care putem crește rapid nivelul schimburilor comerciale. Am identificat două direcții prioritare: industria de apărare și produsele agroalimentare, în cazul industriei de apărare existând interes din partea companiilor din Israel să investească și să transfere tehnologie în România, iar în cel al produselor agroalimentare existând interesul de a importa în Israel”, a declarat pe Facebook ministrul Economiei.

În afara celor două domenii prioritare unde vor fi organizate misiuni economice, prin care companiile din Israel vor vizita România în perioada imediat următoare, septembrie-noiembrie, au fost identificate și alte domenii cu potențial rapid de creștere: IT/cyber security, turism, dar și comunicații și tehnolgia informațiior, cu un accent pe colaborarea între Start Up-urile în tehnologie, inclusiv în cercetare-dezvoltare de produse noi, susține Oprea.

Radu Oprea pentru HotNews.ro: Firmele de cosmetice din România vor scăpa de standardele de conformitate cerute de Israel de la 1 ianuarie 2025

În plus, Radu Oprea a anunțat și ridicarea anumitor restricții comerciale pentru companiile românești.

„Vestea bună pentru companiile românești care doresc să exporte în Israel este că vor fi îndepărtate barierele în calea comerțului reprezentate de conformarea la standardele israeliene. Orice produs fabricat în Uniunea Europeană va putea fi comercializat în Israel”, a spus acesta.

Contactat de HotNews.ro pentru detalii, ministrul Radu Oprea a explicat că ridicarea acestor restricții vizează toate produsele fabricate în UE și se vor aplica de anul viitor.

  • „În afara taxelor vamale, Israelul solicită acum conformarea la anumite standarde, completarea anumitor declarații și formulare suplimentare, aspecte care ne-au fost semnalate spre exemplu de firmele românești din industria de cosmetică.
  • Toate aceste bariere vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2025, după ce va fi adoptată o lege în acest sens”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Radu Oprea.

Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Israel a depășit 953,7 milioane USD, din care România e exportat produse în valoare de 776, 9 milioane USD și a importat în sumă de 176,80 milioane USD.

Turcia și-a suspendat toate relațiile comerciale cu Israelul, stat pe care-l acuză de genocid

Amintim că Turcia a suspendat în luna mai din acest an toate relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrâns deja exporturile către această ţară în aprilie, ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza.

Cele două ţări au avut un volum comercial de 6,8 miliarde de dolari în 2023.

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a anunțat la începutul lunii mai că Turcia se va alătura procesului de genocid deschis de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ).

citeste mai mult …