În timp ce NASA caută soluții ieftine pentru viitoarele misiuni spațiale, pe fondul restricțiilor bugetare, China își prezintă noile obiective spațiale. Poate cel mai important dintre acestea este anunțul privind lansarea misiunii Tianwen-3, care își propune să aducă primele mostre de sol marțian pe Terra, cu doi ani mai devreme decât fusese anunțat inițial.

Lansarea misiunii Tianwen-3 a fost anunțată inițial pentru anul 2028, apoi reprogramată pentru anul 2030, oficialii Administrației Spațiale Naționale Chineze (CNSA) au anunțat că aceasta va fi lansată totuși așa cum fusese stabilit la momentul inițierii sale.

La o conferința internațională care a avut loc în orașul Huangshan, reprezentanții Administrației Spațiale Naționale Chineze au ținut să sublinieze că anul 2030 va fi cel în care va fi lansată o altă misiune prioritară pentru programul spațial chinez, Tianwen-4.

Este vorba despre o misiune care își propune să studieze planetele Uranus și Jupiter, precum și sateliții Ganymede și Callisto.

Principalul obiectiv al misiunii pe Marte, căutarea de urme de viață

În ceea ce privește misiunea Tianwen-3, Liu Jizhong, coordonatorul întregii misiuni, a declarat că Tianwen-3 reprezintă o colaborare internațională, fapt care include inclusiv aparatură pusă la dispoziție de țările partenere.

De asemenea, a subliniat oficialul CNSA, China își propune să împartă datele științifice obținute în urma acestei misiuni cu oameni de știință din toate colțurile lumii.

Nu în ultimul rând, principalul obiectiv al misiunii este acela de a descoperi urme de viață pe Planeta Roșie, chiar dacă, foarte posibil, acestea sunt unele fosile.

Pe lângă cele două misiuni, China își propune să lanseze și Tianwen-2, o misiune către un asteroid încă nenumit, care va fi lansată anul viitor.

Nu mai puțin important, oficialii CNSA au anunțat că își propun să trimită un prim echipaj uman pe Marte în anul 2033.

Acesta ar trebui să ofere date în vederea unor misiuni regulate către Marte, la fel ca și unele în vedere amplasării unei baze permanente.

China apasă pe accelerație în cursa spațială

Este vorba, practic, de patru misiuni majore care vor avea loc în următorii 10-15 ani, pe lângă cele care implică explorarea Lunii, trimiterea primului echipaj chinez pe suprafața selenară, precum și construirea unei baze lunare.

În același timp, NASA caută soluții alternative low-cost la Mars Sample Returns, misiunea prin care își propunea să aducă în premieră mostre de sol marțian.

NASA nu a făcut un secret nici din anularea altor misiuni (vezi proiectul VIPER), pentru a putea direcționa fondurile către misiunile Artemis (misiuni în cadrul cărora SUA dorește nu doar să trimită un echipaj uman pe Lună după mai bine de 50 de ani, ci și să amplaseze propria baza permanentă selenară).

citeste mai mult …