Pe parcursul anului, contrainformațiile din Republica Cehă s-au concentrat cel mai mult pe activitățile rău intenționate ale Rusiei, precum și pe amenințările cibernetice și amenințările legate de cele mai moderne tehnologii. O atenție sporită a fost acordată și activităților Chinei.
„Încercările Rusiei de a redesena harta geopolitică a lumii și de a crea o ‘nouă ordine mondială’ sunt în prezent cea mai mare amenințare și cea mai mare provocare pentru comunitatea mondială”, a menționat directorul BIS, Michal Kudelka, în raport.
Se adaugă că Rusia este o amenințare nu numai din cauza războiului din Ucraina, ci și din cauza eforturilor sale de a amplifică conflictele în societățile țărilor occidentale, a răspândirii dezinformării și a activităților de sabotaj, care vor continuă să fie o provocare serioasă de securitate în viitorul previzibil.
Contrainformațiile au menționat că Rusia încearcă să restabilească influență agenției sale în Republica Cehă sub acoperire diplomatică, după expulzarea multor angajați și diplomați ai ambasadei Rusiei la Praga în 2021-2022. Din această cauză, Federația Rusă a desfășurat mai des operațiuni de spionaj și influență fie direct de pe teritoriul Federației Ruse, fie de pe teritoriul țărilor prietene sau neutre.
Pentru această se folosesc atât acreditarea diplomatică, cât și vizele pe termen scurt. A crescut și riscul că cehii care merg în Rusia într-un anumit scop să fie recrutați de serviciile speciale rusești pentru spionaj împotriva Cehiei. Riscul că agenți speciali recrutați de ruși să vină sub acoperire în Republica Cehă este evaluat că fiind ridicat.
Pentru a recruta noi agenți, rușii folosesc în principal serviciul de mesagerie Telegram.
Raportul a remarcat, de asemenea, o creștere a atacurilor cibernetice în 2023, comparativ cu 2022. Scrisorile de phishing, deghizate în corespondență diplomatică au fost folosite foarte des: atacatorii au atacat Ministerul de Externe ceh cu astfel de scrisori și au trimis, de asemenea, scrisori în numele Ministerului de Externe ceh către alte țări.
Au fost înregistrate și încercări de atac asupra infrastructurii feroviare cehe, care au avut succes parțial.
În plus, au fost înregistrate numeroase încercări ale companiilor suspecte de a contracta bunuri care pot fi folosite în industria de apărare, inclusiv piese de schimb pentru avioane, de la producători cehi.
La începutul anului 2023, au fost înregistrate cazuri confirmate de eludare a sancțiunilor în urmă unor astfel de acorduri: Cumpărătorii au ordonat livrarea în Kârgâzstan, dar după oprirea în Turcia, marfă a fost imediat redirecționată către Rusia.
Serviciul de contrainformații a recunoscut că amploarea sancțiunilor necesită multă atenție din partea autorităților de reglementare, iar urmărirea eventualelor eludări a sancțiunilor este o provocare.