Mai mult de jumătate din populație nu știe că alcoolul, chiar și în cantități moderate, crește îngrijorător riscul de cancer. Numărul cazurilor de cancer la persoane tinere a crescut inclusiv în România, iar alcoolul, chiar și în cantități mici, este unul dintre factorii incriminați de oamenii de știință. Consumul de alcool a fost asociat cu 6 tipuri de cancer dintre cele mai frecvente.
Riscul de cancer atribuit cancerului în România
În România, în 2019, 8% din decesele prin cancer erau atribuite consumului de alcool, potrivit unei Analize de situație a Institutului Național de Sănătate Publică.
Un studiu din 2021, publicat de revista de specialitate The Lancet Oncology, situează România printre țările cu cea mai mare rată a cancerelor asociate consumului de alcool: 4.700 (9,2%) în rândul bărbaților și 1.700 (3,9%) în rândul bărbaților. În total, avem o proporție de 6,8% din populație diagnosticată cu cancer asociat consumului de alcool, arată raportul. Prin comparație, la nivel global, 4% din cazurile de cancer depistate în 2020 sunt legate de consumul de alcool moderat sau ridicat, potrivit IARC.
„Nu există o cantitate sigură de alcool“
Dacă în ceea ce privește telefoanelemobile Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a revenit și a declasificat radiațiile emise de acestea din categoria factorilor de risc pentru cancer cerebral, în ceea ce privește alcoolul, dovezile au devenit mult mai clare, iar legătura cu cancerul – mult mai puternică.
Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de wellbeing www.smartliving.ro