Anca Ababneh Dumitrovici, fosta șefă a Secției Oncologie a Spitalului din Suceava, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare. Decizia anunțată azi de Curtea de Apel Suceava este definitivă. În primă instanță, Tribunalul Suceava îi dăduse 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

„Majorează cuantumul pedepsei de la 2 ani şi 6 luni închisoare la 3 ani închisoare, pedeapsă ce se va executa în regim de detenţie. Modifică continutul pedepsei complementare şi pedepsei accesorii prevăzute de art.66 lit. g C.pen. aplicate inculpatei în sensul că interzice inculpatei Ababneh Dumitrovici Anca dreptul de a exercita profesia de medic pe durata stabilită de prima instanţă”, se arată în soluția pe scurt, publicată luni după-amiază pe portalul Curții de Apel Suceava.

În primă instanță, Tribunalul Suceava a decis, în luna aprilie, condamnarea ei la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare.

Sentința i-a nemulțumit și pe procurori, care au considerat-o prea blândă, cât și pe medicul inculpat. Acesta a fost nemulțumită în special de interdicția de a mai profesa ca medic în sistemul public timp de 5 ani. Judecătorii Curții de Apel Suceava au dat câștig de cauză procurorilor și au majorat pedeapsa.

Mită de 15 ori pe zi

Șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată preventiv în ianuarie anul trecut, după ce familia unui bolnav de cancer a reclamat la Parchet că doctorița a întârziat tratamentul unui pacient pentru că a așteptat mită.

Rudele au reclamat că bărbatul, diagnosticat cu cancer la colon, a murit așteptând ca medicul Anca Ababneh Dumitrovici să îi prescrie tratamentul indicat inițial de medicii din centrul universitar Iași, acolo unde a fost operat. Soția bolnavului a susținut în fața anchetatorilor că abia după ce i-a promis că va face un împrumut la un C.A.R., medicul i-a prescris rețeta. În timpul procesului, doctorița a anunțat că a depus plângere pentru inducerea în eroare a organelor judiciare împotriva denunțătoarelor.

Înregistrările realizate în perioada monitorizată au arătat cum aceasta primea în fiecare zi mită de la majoritatea pacienților care intrau în cabinet: de la produse cosmetice sau alimentare, la sume de bani așezate în plic.

Cabinetul medicului a fost monitorizat audio-video timp de o lună, de la jumătatea lunii decembrie 2022 până la jumătatea lunii ianuarie 2023. În urma analizării înregistrărilor, procurorii au constatat că doctorița a primit mită de 280 de ori în acest interval, aproximativ de 15 ori pe zi. În total, 20.660 de lei, 750 de euro.

Colegii au apărat-o spunând că șpăgile erau „gesturi de recunoștință”

Cazul de la Suceava a stârnit ample dezbateri în spațiul public, după ce aproape 100 de medici din cadrul spitalului unde profesa Anca Ababneh Dumitrovici s-au solidarizat cu aceasta, susținând că faptele nu reprezentau acte de corupție, ci gesturi de recunoștință.

Frecvența cu care șefa Secției Oncologie din Suceava primea plicuri cu bani și cadouri de la pacienți a fost criticată de judecători.

Apărarea medicului

Avocații doctoriței au susținut în fața instanței că gesturile pacienților erau forme de recunoștință și că medicul nu îi refuza pentru a nu le spulbera speranța la viață bolnavilor.

„Avem de-a face cu o secție grea, respectiv cu cea de Oncologie. Or, a-i refuza unui astfel de pacient un gest de recunoștință ar fi ca şi cum i-ai fi semnat decizia la moarte. Acestea au fost considerentele pentru care doamna doctor a avut o clemență pentru aceste suveniruri primite din partea pacienților”, a afirmat în fața judecătorilor unul dintre cei doi avocați ai medicului.

Judecătorul a reacționat și a sancționat apărarea, explicând de ce este greșit ca un medic să primească atenții de la pacienți, chiar dacă nu condiționează actul medical: „Nu pot fi primite susținerile apărării precum că ar fi adoptat un comportament de acceptare tacită pentru a nu panica respectivele persoane, inculpata raportat la profesia sa, avea obligația de a acorda asistență medicală și asigurări pacienților strict cu respectarea cadrului profesional”.

În fața instanței, Anca Ababneh Dumitrovici a declarat că niciodată conduita sa medicală nu a fost influențată de atențiile primite de la pacienți.

„Este mai degrabă vorba de o problemă de moralitate și de faptul că în conformitate cu drepturile pacientului și relația medicului cu el nu ar fi trebuit să le accepte. Sub acest imperiu se încadrează situația pe care o regretă sincer, întrucât a generat o polemică și o discuție aprinsă pe care nu am urmărit să o generez”, a declarat judecătorilor Anca Ababneh Dumitrovici.

citeste mai mult …