Consiliul orașului Milano a făcut apel la tribunal împotriva unei mișcări „grotești” de a redenumi principalul aeroport al orașului după defunctul fost premier Silvio Berlusconi. Ministrul transporturilor din Peninsulă, Matteo Salvini, cel care a accelerat procedura de redenumire, critică recursul orașului italian, plângându-se că „ura nu se termină”, relatează The Guardian.

Consiliul a aprobat o rezoluție de a duce cazul la tribunalul administrativ al regiunii Lombardia, după ce inițiativa de a redenumi Malpensa a fost accelerată de Matteo Salvini, ministrul transporturilor din guvernul de extremă dreapta al Giorgia Meloni.

Salvini a făcut eforturi ca aeroportul să poarte numele lui Berlusconi de la moartea magnatului mass-media, în iunie anul trecut, și a aprobat planul vara aceasta, după ce i s-a dat undă verde de către Enac, autoritatea aviației civile a Italiei.

În mod normal, există o perioadă obligatorie de așteptare de 10 ani după moartea unei persoane înainte ca un loc public să poată fi numit după ea.

Primăria din Milano acuză presiuni din partea politicienilor de dreapta

Primarul Milanului, Giuseppe Sala, a susținut că Salvini a făcut demersul fără a implica SEA, compania care administrează aeroportul, sau consiliile locale din vecinătatea acestuia. De asemenea, el acuzat pe Enac că a cedat presiunilor din partea politicienilor de dreapta.

Liderul Partidului Democrat de centru-stânga din Lombardia, Pierfrancesco Majorino, a declarat că consiliul din Milano a făcut „o alegere importantă și neprevăzută”.

„Consiliul, împreună cu alte administrații municipale din zonă, nu vor sta pe loc să privească în fața unui act grotesc și inutil de diviziune dorit de Salvini și guvernul Meloni”, a spus el.

Mii de oameni au semnat o petiție prin care cer guvernului să oprească planul și au existat și proteste împotriva acestuia.

Ca răspuns la recurs, Salvini a scris pe X: „Chiar și după moartea sa, ura și ranchiunea față de Berlusconi nu se oprește”.

Salvini a anunțat anul acesta redenumirea printr-un mesaj publicat pe platforma de socializare X, deasupra unei fotografii cu Berlusconi și aeroportul Malpensa

„În memoria prietenului meu Silvio, un mare om de afaceri, un mare cetățean milanez și un mare italian”, care „va fi mereu cu noi”.

Silvio Berlusconi: Politician, patron în fotbal, media și imobiliare

Născut la Milano în 1936, într-o familie din clasa de mijloc, Berlusconi și-a început cariera în afaceri în domeniul dezvoltării imobiliare, înainte de a fonda Mediaset, cel mai mare post de televiziune comercial din Italia, notează The Guardian. De asemenea, a deținut clubul de fotbal AC Milan între 1986 și 2017.

Forza Italia a fost fondată în 1993. Un an mai târziu, Berlusconi a fost primul premier ales fără să fi deținut anterior o funcție guvernamentală, iar cel de-al doilea mandat al său, între 2001 și 2006, este cel mai lung mandat al unui lider italian de la cel de-al doilea război mondial încoace. El a revenit la putere în 2008, dar a fost forțat să demisioneze în 2011, pe fondul unei crize grave a datoriilor.

Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală la sfârșitul anului 2012, pentru care și-a ispășit pedeapsa de un an de zile prestând muncă în folosul comunității cu jumătate de normă la un azil din Milano. Interdicția sa de a candida a fost ridicată la timp pentru alegerile generale din 2018, când Forza Italia a candidat în coaliție cu Liga și Frații Italiei, dar nu a reușit să atingă procentul de 40% necesar pentru a guverna.

În 2019, Berlusconi a obținut un loc în Parlamentul European, iar la alegerile generale din octombrie 2022 partidul său a revenit la putere într-o coaliție condusă de Brothers of Italy a Giorgiei Meloni. Berlusconi a fost ales, de asemenea, senator.

Supranumit Il Cavaliere (Cavalerul), Berlusconi a fost adesea considerat „făuritorul de regi” din politica italiană.

Referință: BIOGRAFIE Silvio Berlusconi: Rege al politicii italiene, dar și al gafelor / Cum și-a construit averea mogulul și cum a ajuns în centrul unor scandaluri precum „bunga bunga”

citeste mai mult …