Inundaţiile şi alunecările de teren provocate de ploile torenţiale care au lovit Nepalul, în special capitala Kathmandu, s-au soldat cu cel puţin 200 de morţi, a anunţat luni ministerul nepalez de Interne, informează AFP, citată de Agerpres.
„Conform ultimelor noastre date, 200 de persoane au murit, 127 au fost rănite şi 26 sunt în continuare date dispărute„, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului, Rishi Ram Tiwari.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, capitala Nepalului şi o mare parte din estul şi centrul ţării au fost lovite de un potop nemaiîntâlnit în ultimii 20 de ani, la sfârşitul sezonului musonic din Asia de Sud.
Cartiere întregi din Kathmandu au fost invadate de o maree de noroi şi de resturi de tot felul, generate de creşterea bruscă şi excepţională a râului Bagmati.
Alunecările de teren, un pericol major
Numeroase drumuri ce leagă capitala de restul ţării au fost acoperite de o maree de noroi. Cel puţin 35 de persoane aflate în trei autovehicule au fost îngropate de vii după ce o alunecare de teren a înghiţit un drum situat la sud de Kathmandu, a precizat purtătorul de cuvânt.
„Prioritatea noastră sunt căutările şi salvarea, inclusiv a celor blocaţi pe drumuri”, a adăugat Rishi Ram Tiwari. Armata nepaleză a precizat că a efectuat deja peste 4.000 de evacuări, cele mai multe cu elicoptere şi bărci. Buldozere şi alte utilaje au fost utilizate în scopul degajării drumurilor.
Paralizia reţelei rutiere a provocat în capitală o penurie de legume, al căror preţ a crescut semnificativ. „De obicei, primim zilnic 600-700 tone de legume; ieri am primit doar 156 de tone”, a declarat Binay Shrestha, un angrosist din una dintre principalele pieţe din Kathmandu. „Produsele sunt disponibile, dar sunt blocate din cauza stării drumurilor”, a adăugat el.
Potrivit datelor provizorii ale Departamenului de hidrologie şi meteorologie, staţiile din 14 districte au măsurat cantităţi record de precipitaţii în intervalul de 24 de ore de dinaintea dimineţii de sâmbătă. O staţie meteo de la aeroportul din Kathmandu a înregistrat 240 de milimetri de ploaie, cea mai mare cantitate după 2002, a precizat acelaşi departament.
Musonul, care se manifestă din iunie până în septembrie, provoacă în fiecare an decese şi distrugeri pe întreg teritoriul Asiei de Sud, însă numărul inundaţiilor şi al alunecărilor de teren devastatoare a crescut în ultimii ani.