Forțele israeliene au lovit intens Hezbollah din aer, dar un succes real în lupta împotriva grupării susținute de Iran ar putea presupune o campanie lungă și sângeroasă, scriu Financial Times și Times of Israel.

Luptătorii Hezbollah îi așteptau pe militarii israelieni din comandourile Egoz într-o clădire dintr-un sat aflat în apropierea frontierei, unde trupele IDF căutau să distrugă infrastructura grupării, în a doua zi a invaziei terestre din Liban.

A urmat un schimb de focuri, apoi confruntarea s-a extins în afara clădirii, unde zeci de agenți Hezbollah au atacat trupele israeliene cu arme de foc, rachete antitanc și mortiere, scrie Times of Israel.

O dronă a IDF a intrat în luptă, apoi tancurile au bombardat zona, în timp ce soldații israelieni răniți sau uciși au început să fie evacuați.

În total, șase militari au fost uciși în această confruntare și alți cinci au fost grav răniți. De asemenea, alți câțiva au fost duși la spital pentru răni mai ușoare.

IDF a evaluat că trupele, loviturile aeriene și bombardamentele lansate din tancuri au ucis peste 20 de agenți Hezbollah din zonă. După extragerea răniților, la sfârșitul bătăliei, armata a anunțat că a obținut controlul asupra zonei în care au avut loc luptele.

Alți doi soldați din unitatea de recunoaștere Golani au fost uciși într-un incident separat, în care un alt soldat a fost grav rănit, a precizat IDF. Într-un al treilea incident, un medic din Batalionul 51 al Brigăzii Golani a fost de asemenea grav rănit.

Numărul de victime din ziua a doua a invaziei terestre israeliene în Liban sugerează că operațiunea ar putea fi dificilă, așa cum au avertizat unii experți.

„Un război pentru însăși existența noastră”

După ce a promis anterior că va împinge Hezbollah de la graniță și va permite întoarcerea în siguranță în nordul Israelului a celor 60.000 de persoane care au fugit din casele lor în urma tirurilor de rachete, premierul Benjamin Netanyahu a enunțat un obiectiv mai ambițios de a „învinge” complet gruparea militantă susținută de Iran.

„Suntem într-un război pentru însăși existența noastră”, a declarat luni prim-ministrul.

Modul în care Israelul va atinge acest obiectiv general fără o ofensivă terestră profundă este neclar. Deși a lovit în mod repetat ținte ale Hezbollah din aer, mulți se tem că IDF va pătrunde în cele din urmă mai adânc în Liban decât în timpul invaziei din 2006, sfârșită într-un impas.

„Va fi mai adânc, mai greu și mai lung decât în 2006”, a declarat pentru Financial Times Emile Hokayem, directoare pentru securitate regională la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, cu referire la precedentul război israelian din Liban. „Va fi urât, nu există nicio îndoială”, a asigurat ea.

Autoritățile israeliene nu și-au explicat public încă obiectivele teritoriale finale, iar declarațiile din ultimele zile au sugerat că incursiunile vor fi limitate în timp și spațiu.

În Liban, există însă îngrijorări cu privire la faptul că ofensiva terestră ar putea presupune o ocupație israeliană nelimitată a zonei de frontieră. De asemenea, există întrebări cu privire la cât de departe este Israelul dispus să meargă în încercarea sa de a distruge arsenalul de rachete cu rază lungă de acțiune al Hezbollah.

O mare parte din acest arsenal se află în nord, în Valea Bekaa, un drum lung pentru militarii israelieni.

„Un efort dificil și sângeros”

Israelul a petrecut aproape un an lovind țintele Hezbollah din sudul Libanului cu artileria și a intensificat campania în ultimele săptămâni.

Din septembrie, a devastat structura de comandă a grupării, asasinându-i pe liderul Hassan Nasrallah și pe alți comandanți, în vreme ce a sabotat într-un mod uluitor rețeaua de comunicații.

IDF a lansat, de asemenea, atacuri aeriene masive asupra bastioanelor Hezbollah din suburbiile sudice ale Beirutului și din întregul Liban, ucigând peste 1.000 de persoane și alungând la un milion de persoane din case.

Însă o invazie terestră de orice amploare pune forțele israeliene în luptă directă cu luptătorii Hezbollah pe terenul lor, ceea ce ar anula o parte din superioritatea aeriană a Israelului.

Chiar și preluarea unei zone tampon limitate în sudul Libanului ar presupune un efort dificil și sângeros, au avertizat oficialii și analiștii.

Israelul a ocupat regiunea de frontieră din sudul Libanului timp de 18 ani după ce a invadat țara în 1982 și a folosit forțele libaneze proxy pentru sprijin. Dar militarii israelieni au fost presați de atacurile constante ale Hezbollah și s-au retras în 2000.

De atunci, Hezbollah a controlat partea libaneză a frontierei și a avut la dispoziție aproape două decenii pentru a-și dezvolta apărarea și tacticile de la războiul din 2006 și până acum.

Capacitatea Hezbollah

Potrivit lui Eado Hecht, cercetător principal la Centrul Begin-Sadat pentru Studii Strategice, un think-tank israelian, Hezbollah are trei comandamente regionale, fiecare echivalent cu o divizie de infanterie, care pot opera în mod autonom.

Terenul, care constă în creste abrupte și înclinate, separate de râpe adânci, îngreunează manevrele militare. Hezbollah a minat puternic zonele practicabile dintre satele fortificate și se crede că a săpat o rețea de tuneluri în regiunea de frontieră.

„Până acum, majoritatea victimelor Hezbollah au fost în artileria strategică și în eșaloanele superioare de comandă”, a declarat Hecht pentru Financial Times.

„Comandamentul său din sud a suferit pierderi grele, dar nu în număr mare în raport cu dimensiunea sa globală”, a adăugat el.

Obiectivele posibile ale Israelului

IDF a afirmat că a desfășurat doar operațiuni țintite în apropierea frontierei pentru a distruge infrastructura Hezbollah – tuneluri, depozite de arme și muniții.

La câteva ore după anunțarea raidurilor însă, Israelul a avertizat localnicii libanezi să evacueze aproape 30 de sate din apropierea frontierei și să se deplaseze la nord de râul Awali, care se întinde până la 60 de kilometri de graniță.

Potrivit oficialilor și analiștilor militari, unul dintre obiectivele posibile ale IDF ar putea fi capturarea tuturor zonelor din apropierea imediată a teritoriului israelian, pentru a preveni atacurile asupra orașelor și satelor israeliene de frontieră. Dar acest lucru ar fi probabil doar o soluție pe termen scurt, au avertizat analiștii.

„Scopul declarat al Israelului este de a stabili un cordon de securitate și, deși poate goli acea zonă tampon, cum poate Israelul să împiedice repopularea acesteia? Asta s-a întâmplat în 2006”, a declarat pentru Financial Times John Raine, un fost diplomat britanic care lucrează acum la IISS.

Alternativ, „IDF ar putea stabili avanposturi pentru a-și alimenta baza de informații – imaginați-vă o serie de forturi. Dar acest lucru este foarte riscant, deoarece bazele sunt vulnerabile, după cum a descoperit coaliția americană în Afganistan”, a adăugat el.

Nici stabilirea unei zone tampon în jurul frontierei nu ar împiedica Hezbollah să lovească Israelul cu rachetele sale cu rază medie și lungă de acțiune.

Potrivit analiștilor, chiar dacă Hezbollah s-ar retrage pe malul nordic al râului Litani – așa cum se prevede într-o rezoluție a ONU adoptată după războiul din 2006 – ar putea în continuare să lovească Israelul cu rachete Grad de 122 mm, care au fost furnizate de Iran și au o rază de acțiune de 40 km.

Hezbollah se bazează, de asemenea, pe un stoc considerabil de rachete Fajr cu rază mai lungă de acțiune, rachete balistice și drone. Marți, Hezbollah a declarat că a lansat rachete „Fadi 4” asupra unor poziții militare din jurul Tel Avivului, rănind două persoane, potrivit presei israeliene.

citeste mai mult …