Parlamentul ucrainean a aprobat joi prima creştere substanţială de taxe de la începutul invaziei ruse pentru a finanţa armata care trebuie să facă faţă unui război de uzură cu Rusia şi al cărui final nu se întrevede, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Bugetul Ucrainei este axat pe finanţarea armatei, dar în pofida ajutorului occidental consistent există în continuare un deficit major de finanţare. „Toate cheltuielile ne-militare din buget sunt finanţate exclusiv cu sprijinul partenerilor internaţionali ai Ucrainei”, a precizat Ministerul ucrainean de Finanţe, care estimează că noile taxe vor aduce anul acest la buget circa 23,2 miliarde de grivne (563 de milioane de dolari), iar anul viitor 141,1 miliarde de grivne (3,4 miliarde de dolari).

În baza proiectului de lege adoptat joi va creşte „impozitul pentru război”, introdus în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea şi este perceput asupra veniturilor, acesta urmând să crească de la 1,5% la 5%. Vor fi de asemenea sporite taxele percepute întreprinzătorilor individuali şi micilor afaceri, va fi introdusă o taxă de 50% asupra profiturilor băncilor şi de 25% asupra profiturilor celorlalte companii financiare.

Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit până în prezent Ucrainei, de la începerea războiului, o asistenţă de 118 miliarde de euro ca ajutor militar şi economic, potrivit unui vicepreşedinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

De asemenea, statele UE au aprobat miercuri o contribuţie a blocului comunitar de 35 de miliarde de euro pentru un împrumut destinat Ucrainei şi convenit în cadrul unui plan mai larg al statelor G7. Împrumutul este garantat cu veniturile produse de activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei, dar va fi plătit din fondurile puse la dispoziţie de statele care-l oferă.

Cât despre ajutorul american, în perioada scursă din februarie 2022 Congresul SUA a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenţă pentru Ucraina, din care aproximativ 56 de miliarde reprezintă ajutor militar direct.

citeste mai mult …