Miniştrii apărării din ţările G7 şi şeful diplomaţiei europene au cerut sâmbătă, la Napoli, respectarea misiunii de menţinere a păcii a ONU din Liban (UNFIL), care acuză Israelul că i-a lovit deliberat poziţiile după escaladarea violenţelor cu mişcarea islamistă libaneză luna trecută, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Italia, care asigură preşedinţia prin rotaţie a grupului celor şapte ţări democratice cele mai dezvoltate, a pus pe agenda acestei reuniuni de o zi criza din orientul Mijlociu, războiul din Ucraina şi situaţia de securitate din regiunea Asia-Pacific.

Miniştrii apărării din SUA, Franţa, Germania, Japonia, Regatul Unit, Canada şi Italia au discutat sâmbătă despre escaladarea din Orientul Mijlociu, unde armata israeliană îşi continuă operaţiunile împotriva Hezbollah dar şi loviturile în Gaza, în pofida morţii liderului Hamas, Yahya Sinwar.

De asemenea, au fost prezenţi la Napoli secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Cel din urmă a declarat în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii că moartea liderului Hamas Yahya Sinwar, creierul atacurilor fără precedent de pe 7 octombrie din Israel, deschide „o nouă perspectivă” în vederea unei încetări a focului.

Miniştrii G7 şi-au exprimat „preocuparea cu privire la toate ameninţările împotriva securităţii UNFIL”, fără a menţiona totuşi Israelul. „Protecţia soldaţilor din trupele de menţinerea a păcii revine tuturor părţilor într-un conflict”, au insistat ei într-o declaraţie comună publicată la finalul summitului.

UNFIL, formată din circa 9.500 de soldaţi originari din peste 50 de ţări, a acuzat armata israeliană că trage „deliberat” asupra poziţiilor sale, provocând rănirea mai multor persoane.

Armata israeliană afirmă că nu viza Căştile Albastre, dar incidentele au provocat un val de critici internaţionale. Cu o mie de militari, Italia este cea de a doua ţară contributoare la UNFIL.

Josep Borrell a sugerat întărirea mandatului UNFIL, fără a preciza amănuntele unei astfel de reforme care presupune, a reamintit el, „o decizie a Consiliului de Securitate al ONU”. „Ei nu pot acţiona în mod autonom, este dovada unui rol limitat”, a mai spus Borrell.

citeste mai mult …