Ploile torențiale au provocat inundații puternice în sudul și estul Spaniei. Cel puțin 95 de oameni au murit, potrivit autorităților locale, însă numărul deceselor poate crește. Sunt și persoane date dispărute, printre care, potrivit unei informări transmise miercuri seară de MAE, și 13 români.
- Mărturie din infernul apelor din Spania acolo unde au murit zeci de oameni: „Pe la 3 dimineața a fost groaznic. A fost un tsunami pe stradă. A luat tot ce a găsit, mașinile pluteau ca și cum ar fi fost bărci”
- Momentul în care o tornadă lovește un sat din estul Spaniei. VIDEO
- Mai multe regiuni din Spania, lovite de inundații. Peste 60 de persoane au fost ucise de ape. Zborurile și traficul feroviar, perturbate
UPDATE ora 21:30: Mai multe țări, printre care Franța, Italia și Austria, oferă și sprijin Spaniei după tragedia care a lovit sudul și estul țării, scrie BBC.
Emmanuel Macron și-a exprimat „solidaritatea” cu cei afectați și a garantat „disponibilitatea” Franței de a sprijini operațiunile de ajutorare, în timp ce premierul italian Giorgia Meloni a transmis că gândurile sale sunt „alături de familiile victimelor”.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a cărui țară a fost zguduită de inundații chiar luna trecută, a scris pe X: „Gândurile și solidaritatea noastră se îndreaptă către poporul spaniol și către serviciile de urgență care lucrează non-stop”.
UPDATE ora 21:00: Guvernul spaniol a anunţat miercuri o perioadă de doliu naţional de trei zile în urma inundaţiilor dramatice care au provocat zeci de decese, potrivit Reuters şi AFP, citate de News.rp.
Cele trei zile de doliu vor începe joi, 31 octombrie, şi se vor încheia sâmbătă, 2 noiembrie, a declarat presei Ángle Víctor Torres, ministrul pentru politica teritorială, adăugând că prim-ministrul Pedro Sánchez va vizita zona calamitată joi.
Prim-ministrul a promis să reconstruiască infrastructura care a fost distrusă. „Pentru cei care în acest moment încă îşi caută persoanele dragi, întreaga Spanie plânge alături de voi”, a transmis el într-un discurs televizat.
UPDATE ora 20:54: Numărul persoanelor decedate în urma inundațiilor a ajuns la 95, potrivit autorităților spaniole, citate de The Guardian.
Centrul de coordonare a situațiilor de urgență al guvernului din Valencia a anunțat că ultimul număr de decese cunoscute în regiune era de 92, în timp ce delegația guvernului central din regiunea învecinată Castilla-La Mancha a raportat două decese. Un alt deces a fost raportat în provincia Málaga din Andaluzia.
UPDATE ora 20:05: Cel puțin 72 de persoane au fost ucise în cele mai mortale inundații care au lovit Spania în ultimele trei decenii, au anunțat miercuri autoritățile locale, potrivit Reuters.
Numărul exact al celor dispăruți în urma inundațiilor nu este cunoscut.
UPDATE ora 19:34: MAE a transmis, miercuri seară, că numărul posibililor dispăruți români în Valencia este de treisprezece.
„În contextul inundațiilor care au afectat Regatul Spaniei, soldate cu numeroase victime, dispăruți și pagube materiale, MAE, prin intermediul Consulatului României la Castellón de la Plana, verifică informațiile cu privire la semnalarea dispariției a 13 cetățeni români”, a transmis MAE.
Autoritățile române se află permanent în legătură cu autoritățile spaniole, verificările fiind în curs, a mai anunțat ministerul.
Acum câteva ore, numărul românilor posibil dispăruți în Valencia lovită de inundații era de cinci.
UPDATE ora 19:08: O localnică din Valencia acuză că autoritățile spaniole au alertat populația târziu, când șiroaiele de apă inundaseră deja străzile din oraș. Ziarul spaniol El Mundo susține același lucru.
UPDATE ora 17:40: Alte imagini cu dimensiunea dezastrului din Valencia au fost făcute publice de localnici.
UPDATE ora 16.27: Numărul morților e în creștere. Miercuri după-amiază, presa spaniolă anunța 70 de decese.
UPDATE ora 16.09. Ministerul Afacerilor Externe din România anunță, printr-un comunicat de presă, că printre persoanele dispărute în urma inundațiilor din Spania s-ar putea afla și 5 români. Verificările sunt în curs, precizează MAE.
„În contextul inundațiilor fără precedent care au afectat Regatul Spaniei, soldate cu numeroase victime, dispăruți și pagube materiale, cu precădere în Comunitatea Valenciană, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului României la Castellón de la Plana, s-a autosesizat și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a verifica dacă printre cei afectați se află și cetățeni români.
De asemenea, încă de la debutul acestor fenomene meteorologice, reprezentanții Consulatului României la Castellón de la Plana au acordat sprijin în relația cu autoritățile locale cetățenilor români care au contactat oficiul consular, prin intermediul telefonului de urgență, pentru a solicita informații și asistență consulară. În dialogul cu cetățenii români, reprezentanții oficiului consular au subliniat necesitatea respectării instrucțiunilor autorităților locale. Până la acest moment, toți cetățenii români care au apelat telefonul de urgență se află în afara oricărui pericol”, se arată în comunicatul MAE.
5 români, printre posibilii dispăruți
„Totodată, reprezentanții consulatului verifică informațiile cu privire la semnalarea dispariției a cinci cetățeni români. În acest sens, oficiul consular a notificat autoritățile spaniole, verificările fiind în curs. De asemenea, au fost contactate autoritățile locale din Comunitatea Valenciană, respectiv delegatul Guvernului în Comunitatea Valenciană şi subdelagatul Guvernului în Provincia Valencia, pentru a solicita ca oficiul consular să fie notificat cu privire la existența unor posibili cetățeni români printre victimele și persoanele afectate de inundațiile produse”, se arată în comunicat.
În plus, potrivit documentului, „Consulatul României la Castellón de la Plana este în contact permanent cu autoritățile competente, fiind pregătit să acorde asistență consulară dacă situația o va impune. Totodată, reprezentanții oficiului consular mențin legătura cu cetățenii care au semnalat că se află în situații dificile, până la identificarea unor soluții dispuse de autoritățile locale.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467.”
Potrivit Observatorio Permanente de la Inmigración (OPI), 160.000 de cetățeni români se află în Valencia.
Cel puțin 62 de morți
Cel puțin 62 de persoane au murit în urma inundațiilor din provincia Valencia, după cum a confirmat după prânz Centrul de coordonare operațională integrată al Ministerului de Interne, care adună informații de la diferite organisme de securitate și de urgență. Institutul de Medicină Legală din Valencia a activat nouă echipe medico-legale pentru ridicarea cadavrelor, scrie cotidianul spaniol El Pais.
Apărarea a mobilizat mijloace aeriene, psihologi militari și câini dresați pentru a localiza cadavrele. Zeci de persoane și-au petrecut noaptea în Valencia deasupra camioanelor sau mașinilor, pe acoperișurile magazinelor sau ale benzinăriilor sau blocate în vehiculele lor pe drumurile blocate până când au fost salvate. Ploile au provocat pene de curent care au afectat 155 000 de persoane, închiderea drumurilor în mai multe provincii din est și sud-est, iar serviciul feroviar de mare viteză între Madrid și Comunitatea Valenciană și coridorul mediteranean spre Barcelona va fi suspendat toată ziua.
Agenția Meteorologică de Stat (Aemet) a crescut nivelul de risc în Barcelona, în special în zona de coastă, din cauza pericolului de acumulare a 40 de litri pe metru pătrat într-o oră. Există, de asemenea, o avertizare portocalie pentru furtuni cu grindină probabilă în aceeași zonă. Avertizarea portocalie, a doua pe o scară de trei, va fi în vigoare până la ora 15.00 și se adaugă avertizărilor portocalii deja în vigoare în Cadiz, Sevilla (până la miezul nopții pentru 80 de litri) și Castellon (până la ora 14.00 pentru 100 de litri în 12 ore).
Ziduri formate din mașini în Valencia
Potopul a lăsat în urmă ziduri formate din mașini. Apele învolburate, de culoarea noroiului, au măturat mai multe orașe spaniole.
Liderul regiunii estice Valencia a declarat miercuri dimineață că mai multe cadavre au fost găsite în zonele afectate de inundații, fără a preciza câte.
Mai multe zboruri de pe aeroportul din Valencia au fost redirecționate, în timp ce trenurile de mare viteză între Madrid și Valencia au fost suspendate.
Agenția meteorologică de stat AEMET a emis o alertă roșie în regiunea Valencia și al doilea cel mai înalt nivel de alertă în anumite părți din Andaluzia.
Ploaia intensă a fost atribuită unui fenomen cunoscut sub numele de gota fría, sau „picătură rece”, care apare atunci când aerul rece se deplasează peste apele calde ale Mării Mediterane. Acest lucru creează instabilitate atmosferică, determinând creșterea rapidă a aerului cald și saturat, ceea ce duce la formarea de nori care produc ploi abundente.
Sursă foto: Alberto Saiz / AP / Profimedia și Rober Solsona / ContactoPhoto / Profimedia