Postul de televiziune România TV a primit o amendă de 5.000 de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului după o ediţie a emisiunii „Punctul culminant” din 9 septembrie care a avut-o ca invitată pe Dana Budeanu, anunță Pagina de Media.
În emisiune, creatoarea de modă Dana Budeanu a afirmat, în legătură cu ONG-urile care strâng bani din donații că iau ele banii. Sau oameni din ele. Că „se fură banii”.
„99% dintre cei care cer în continuu donații, în special că asta cu spitale și cu asta este cea mai bună (…) Banii sunt furați de către ăștia 99% în proporție de 99% și sunt folosiți, stați pe lângă, mă rog, pentru propriile nevoi ale acestor ambasadori amfitrioni în cu totul alte scopuri”.
„Eu urlu din 2014, acum șapte-opt ani minim, 99% că există 1% ăia care mai fac treabă”, a mai spus Dana Budeanu în emisiunea lui Victor Ciutacu.
Ea a nominalizat, în emisiune, ONG-ul Magic, care sprijină copiii bolnavi de cancer și pe părinții lor. ONG-ul a fost fondat în urmă cu peste un deceniu de Vlad Voiculescu, în prezent europarlamentar.
Asociația Magic este cunoscută pentru taberele organizate pentru copiii bolnavi de cancer și pentru construcția MagicHome – un adăpost unde sunt cazați gratuit copii bolnavi de cancer și părinții lor, în apropierea Institutului Oncologic și Institutului Fundeni din București.
Prevederile din Codul de reglementare a conținutului audiovizual încălcate de România TV:
Art. 33 – (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.
Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.