Un fost oficial al structurilor de informații din Ucraina a explicat pentru HotNews, sub condiția anonimatului, cum sabotează serviciile secrete rusești procesul de încorporare militară a bărbaților ucraineni, folosind Telegram sau Facebook. Rușii promovează pe toate canalele ideea că „mobilizarea înseamnă moarte sigură”, spune expertul în securitatea informațiilor.

  • Serviciile rusești au creat canale de Telegram în fiecare mare oraș unde divulgă locurile în care se află patrulele care verifică actele militare ale bărbaților ucraineni. „Nu cred că știu neapărat pozițiile echipelor, dar se folosesc de frica oamenilor să nu le întâlnească, mesajul fiind acela că „dacă stai în Ucraina vei fi trimis pe front mai devreme sau mai târziu”, explică expertul. 
  • „Faptul că Telegram ascunde că are birouri și oameni în Federația Rusă este un motiv să credem că FSB poate avea acces la informații de la oameni din interior”, mai crede fostul oficial ucrainean.  

Dacă citești presa ucraineană, problema bărbaților care fug de mobilizarea militară este unul dintre cele mai fierbinți subiecte. Un colonel cunoscut în Ucraina spune, de exemplu, într-un interviu pentru publicația Pravda, că „este neplăcut impresionat de bărbații care stau în străinătate pe ajutoare sociale în loc să-și apere țara” și chiar propune retragerea dreptului la vot a celor care fug de serviciul militar. 

În realitate, ucrainenii au nevoie disperată de oameni pe care să-i trimită pe front. Unii reprezentanți ai armatei cer chiar scăderea vârstei de mobilizare de la 25 de ani la 20 sau chiar 18 (după ce, în acest an, vârsta a fost redusă de la 27 la 25 ani).

 Un articol publicat de Europa Liberă vorbește despre aproape 1000 bărbați care au fost condamnați pentru evitarea serviciului militar, numai în 2023. 

10.000 de bărbați ucraineni au trecut ilegal în România în 2024

Nu există date publice în Ucraina privind numărul total al celor care au fugit din țară pentru a nu fi încorporați. Ne putem însă face o idee despre amploarea fenomenului plecând de la datele autorităților române.

Astfel, potrivit Poliției de frontieră Sighetu Marmației, de la începutul războiului și până la mijlocul lunii octombrie 2024, prin granița de nord au intrat ilegal în România, trecând munții sau râul Tisa, 18.300 cetățeni ucraineni. Numai în acest an, numărul fugarilor a fost de aproximativ 10.000.

Dincolo însă de o stare de fapt care poate fi explicată – „nimeni nu vrea să lupte în război, este o situație normală pentru o persoană din secolul XXI”, după cum a declarat expertul militar Mykhailo Samus într-un interviu pentru HotNews – un rol important în această problemă îl au și serviciile secrete rusești.

Cel puțin așa susține un expert în securitatea informațiilor, fost oficial în domeniul informațiilor în Guvernul Ucrainei, care a acordat un interviu pe acest subiect HotNews, sub condiția anonimatului.

„Mobilizarea în Ucraina este egală cu moartea”

Expertul spune că principalul scop al rușilor este să transmită ucrainenilor, prin canalele de Telegram și prin orice altă cale, că procesul de mobilizare este egal cu moartea: „dacă vei fi mobilizat, atunci sută la sută vei muri, ceea ce nu este adevărat. Toată lumea înțelege că este un război și nivelul de risc este foarte ridicat, dar cei care ajung pe front trec printr-un training de două luni, sunt pregătiți”, spune expertul.

Cum reușesc rușii să răspândească acest mesaj că recrutarea este egală cu moartea?
– În primul rând, ei răspândesc narative care exagerează foarte mult numărul victimelor ucrainene de pe front. Mesajul subliminal este acela că puterea armatei Rusiei este atât de mare încât dacă ajungi pe front nu ai nicio șansă să supraviețuiești. 

În al doilea rând se folosesc de slăbiciunea procesului de mobilizare din Ucraina. De exemplu, creează canale de Telegram în fiecare oraș unde spun: „vă vom ține la curent unde se află serviciul de mobilizare”, adică acele patrule care merg prin orașe și verifică documentele militare bărbaților. Practic îi învață pe oameni cum să evite aceste patrule. 

În Ucraina noi avem o aplicație guvernamentală instalată pe smartphone, Reserve+, în care bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani trebuie să-și reînnoiască datele care au relevanță militară: unde locuiesc, dacă au făcut sau nu serviciul militar, ce profesie au etc. Toate aceste informații intră într-o bază de date guvernamentală. 

Poliția, împreună cu reprezentanții Ministerului Apărării, merg prin orașe și fac aceste verificări de rutină, iar fiecare bărbat trebuie să prezinte aplicația din telefon. Uneori trebuie să treacă și examenul comisiei medicale. 

Și cum știu rușii care sunt pozițiile acestor echipe prin orașe?
– Părerea mea personală este că nu știu exact unde se află acest echipe, doar pretind că știu și se folosesc de frică, pentru că oamenii nu vor să se întâlnească cu aceste patrule. Le dau poziții false, ideea este ca să-i sperie și să-i convingă pe bărbați să părăsească țara.

Mesajul este acesta: „dacă stai în Ucraina vei fi recrutat mai devreme sau mai târziu”.

Rușii din spatele anunțurilor despre cum să fugi din Ucraina

Adolescenți trec pe lângă un anunț de recrutare în Zaporojie, Ucraina. FOTO: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Ucraineni care au plecat din țară vorbesc despre existența mai multor grupuri pe Telegram unde poți intra în contact cu cei care organizează plecări peste graniță contra cost. Ce știți despre aceste grupuri?
– După ce s-a creat motivația de a pleca din țară, trebuie să se creeze acum și logistica procesului. Pe Facebook au fost create pagini promovate, plătite, unde sunt plasate linkuri către anumite canale de Telegram. Aceste pagini pretind că te ajută legal să treci granița. 

Oamenii care văd aceste anunțuri dau click, ajung pe Telegram, iar aici sunt întâmpinați de un bot care le spune „dacă vrei să treci frontiera tastează aici”. Apoi ești direcționat către o persoană reală, dar anonimă, care-ți spune despre ce este vorba, cum trebuie să plătești, printr-o cryptomonedă sau într-un cont secret, primești informații despre cum și unde te întâlnești cu acești traficanți și așa mai departe. 

Și de unde știți că în spatele acestor conturi nu sunt doar traficanți care vor să câștige bani de pe urma ucrainenilor ce vor să fugă din țară, nu neapărat ruși?
– În mod cert sunt rețele de traficanți care se ocupă cu aceste servicii, dar în același timp există și reprezentanți ai serviciilor secrete rusești care folosesc aceeași procedură de extragere a oamenilor din Ucraina. Nu am numere, dar în opinia mea ambele variante sunt de proporții egale.

Deci când dai de un asemenea anunț pe Facebook, în spatele lui poate fi un traficant care chiar vrea să facă bani, dar poate fi și cineva din serviciile de spionaj rusești, din Transnistria sau chiar din Rusia.

Dar autoritățile ucrainene pot vedea aceste pagini pe Facebook, le pot reporta. Fac acest lucru?
– Avem o subdiviziune în SBU (n.r.- Serviciul de Securitate al Ucrainei) care monitorizează acest proces, nu neapărat în legătură cu trecerea frontierei, dar monitorizează serviciile oferite de unii sau alții care te pot ajuta să scapi de mobilizare: îți fac rost de acte medicale false și așa mai departe.

Da, aceste reclame sunt monitorizare și reportate la Meta, se ocupă Ministerul Digitalizării. Sincer, nu știu dacă acest proces este și eficient, dacă Facebook chiar dă jos aceste pagini, pentru că, din propria experiență, Facebook ignoră aceste solicitări.

Oricum, raportarea paginilor și verificarea necesită timp, în timp ce crearea unei pagini pe Facebook este mult mai rapidă. 

„Credem că FSB poate avea acces la anumite informații de la oameni din interiorul Telegram”

Dar cum reacționează Telegram la aceste solicitări venite din partea guvernului ucrainean?
– Telegram este o companie „mai rusească”. Este un grup de companii înregistrat în Emiratele Arabe Unite, dar aflat în conexiune cu Federația Rusă. Din ce știu eu, Telegram nu reacționează la solicitările venite din partea guvernului ucrainean. 

– Telegram a închis recent niște conturi despre care guvernul din Republica Moldova spunea că fac propagandă rusă. În acest caz se pare că Telegram a reacționat la solicitarea guvernului moldovean. 
Am citit acest caz, chiar am rugat colegii să trimită întrebări în Moldova să vedem cum s-a întâmplat acolo. 

Nu e o informație oficială, dar mi s-a spus că Telegram a primit un număr mare de reclamații de la guvernul Ucrainei. Telegram este foarte popular aici, de pe această rețea își iau oamenii informații despre alertele cu rachete și cu drone rusești. 

Dar Telegram nu are niciun birou în Ucraina sau un punct de contact, sunt doar companii care vând reclamă. Deci nu sunt șanse mari ca agențiile guvernamentale ucrainene să interacționeze cu Telegram. Nu e o colaborare de succes.

Am putea spune că serviciile secrete rusești pot să citească conversațiile de pe Telegram?
– Nu pot spune așa ceva, dar nici nu pot nega. Din ceea ce știu eu, Telegram este un grup de companii care are mulți angajați ruși, inclusiv oameni din interiorul Federației Ruse. Ei ascund acest lucru, nu recunosc că au birouri în Rusia. În opinia mea, faptul că ascund acest lucru este un motiv să credem că FSB (nr.- serviciul federal de securitate din Rusia) poate avea acces la anumite informații de la oameni din interior. 

Nota redacției: Într-un punct de vedere oficial publicat de Reuters, Telegram a precizat că nu are angajați, bunuri sau birouri în Rusia. 

Nu cred însă că este posibil fizic să monitorizezi messengerul fiecărui utilizator de Telegram. Dacă ai anumite obiective, anumite persoane pe care vrei să le monitorizezi, cred că este posibil. 

Autoritățile ucrainene au luat decizia să interzică angajaților guvernamentali să-l folosească ca messenger, să schimbe informații între ei pe Telegram. Eu nu sunt un fan al blocării messengerului, nu cred că aduce vreun beneficiu, dar cred că interzicerea pentru oamenii care lucrează la stat este o decizie bună. 

citeste mai mult …