Start-up-ul american Heliospect Genomics oferă viitorilor părinți cu resurse financiare considerabile posibilitatea de a testa embrionii în funcție de IQ și alte caracteristici dorite, solicitând până la 50.000 de dolari pentru acest serviciu. Dacă doriți să vă asigurați că copilul dumneavoastră nenăscut va avea un IQ superior mediei, acum există opțiuni disponibile, grație avansurilor în tehnologiile de îmbunătățire genetică.
Totuși, această practică stârnește controverse, deoarece riscă să promoveze ideea de oameni „superiori” și „inferiori”. Potrivit unor înregistrări video realizate de grupul de campanie Hope Not Hate, se pare că o companie de predicție genomică a început deja să ofere serviciile sale părinților dispuși să plătească.
Heliospect Genomics ar fi contactat deja părinți care au apelat la fertilizarea in vitro, cerându-le suma menționată pentru analiza a 100 de embrioni, promovând tehnologia sa ca având capacitatea de a selecta copii cu un IQ cu șase puncte mai mare decât cei concepuți natural.
Veștile despre acest serviciu controversat au devenit virale luna trecută, mai mulți geneticieni și bioeticieni afirmând că acesta ridică numeroase probleme morale și medicale. Unii au susținut că a întărit ideea că inegalitatea socială este legată mai degrabă de cauze biologice decât de cauze sociale, în timp ce alții au spus pur și simplu că este o zonă gri la care publicul larg nici măcar nu a avut ocazia să se gândească cu adevărat.
Solicitat să comenteze, un purtător de cuvânt al Heliospect Genomics a declarat că startup-ul american se află în prezent în „modul stealth” și încă își dezvoltă, dar a adăugat că se pregătește pentru o lansare publică. De asemenea, compania a declarat că nu va aproba producția de ouă sau embrioni la scară industrială sau selecția de elită și nu va oferi teste pentru trăsăturile „triadei întunecate” sau pentru frumusețe.
„Tot ceea ce înțelegem prin eugenie liberală este că părinții ar trebui să fie liberi și poate chiar încurajați să folosească tehnologia pentru a îmbunătăți perspectivele copiilor lor, odată ce aceasta este disponibilă”, a declarat Jonathan Anomaly, un academician care face parte din consiliul de administrație al Heliospect Genomics.
„Toată lumea poate avea toți copiii pe care și-i dorește și poate avea copii care practic nu sunt bolnavi; va fi grozav”, a declarat Michael Christensen, CEO al Heliospect și fost trader pe piețele financiare, în timpul unei convorbiri video din noiembrie 2023, înregistrată de un cercetător al Hope Not Hate.
În afară de controversele legate de „copiii creați”, Heliospect Genomics a stârnit, de asemenea, îngrijorări cu privire la modul în care își procură datele, mai multe publicații raportând că instrumentele sale de predicție se bazează pe date din UK Biobank, un depozit genetic finanțat din fonduri publice, utilizat în principal pentru cercetarea în domeniul sănătății.
Ce nume inedite aveau dacii. Unul a rămas până astăzi și este foarte popular în rândul femeilor