Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că evacuarea medicală s-a realizat în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte instituții naționale și europene, în sprijinul copiilor grav afectați de lipsa accesului la tratament medical adecvat în zona de conflict.

Spitalele sunt pline de oameni în Gaza

Situația dificilă din Gaza, unde spitalele sunt suprasolicitate, iar accesul la servicii medicale este sever limitat din cauza insecurității, a determinat România să ofere asistență. Pe lângă cei șase pacienți pediatrici, 15 membri ai familiilor acestora au fost, de asemenea, evacuați, asigurându-se că aceștia primesc tratament medical de specialitate.

Potrivit comunicatului MAE, operațiunea a beneficiat de sprijinul Ambasadei României la Tel Aviv, al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și de implicarea altor instituții de stat, precum Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență. Copiii și familiile lor au fost transportați cu sprijinul forțelor aeriene române, fiind asigurat accesul la îngrijiri medicale adecvate în România.

Această acțiune a fost susținută financiar de Mecanismul de Protecție Civilă al Comisiei Europene, în strânsă cooperare cu autoritățile locale și OMS. După sosire, copiii și familiile acestora vor beneficia de suport medical și psihologic oferit de instituțiile române și organizațiile non-guvernamentale implicate.

România își continuă astfel angajamentul de a sprijini eforturile internaționale umanitare pentru cetățenii palestinieni afectați de criză, oferind asistență atât în evacuări, cât și prin furnizarea de produse și servicii de bază. Aceasta este a doua operațiune de acest fel din acest an, după cea de la începutul lunii octombrie, când opt copii și 24 de membri ai familiilor lor au fost evacuați în România pentru tratament.