În cazul Ungariei, scriu jurnaliștii de la Deutsche Welle, președinția Consiliului UE a fost asigurată de o singură persoană: prim-ministrul maghiar. De altfel, spun aceștia, Orban este cel care controlează în cel mai mic detaliu politica Ungariei.

Țara care asigură președinția Consiliului Uniunii trebuie să militeze pentru colaborarea între state, să asigure continuitatea agendei și să stabilească priorități. Pe de altă parte, nu are voie să acționeze în interesul propriu. Cu toate acestea, scriu jurnaliștii de la Deutsche Welle, Viktor Orban a folosit președinția Consiliului UE pentru a-și promova propria agendă.

Încă din primele zile, Viktor Orban a cerut măsuri diplomatice pentru încheierea războiului din Ucraina și chiar l-a vizitat pe Vladimir Putin în Moscova. Totul, fără a se consulta cu liderii Uniunii sau cu cei ai NATO. În aceeași notă, a cerut un armistițiu de Crăciun și schimburi de prizonieri între Rusia și Ucraina.

 

În timp ce Ungaria s-a aflat la conducerea Consiliului Uniunii, Orban a lansat un proiect cu o denumire copiată după sloganul folosit de Donald Trump: „Să facem Europa Măreață din Nou!”. Premierul ungar a pus bazele unui grup naționalist de dreapta – „Patrioți în Europa” în Parlamentul European. Acest grup are în componență cele mai importante formațiuni populiste. Jurnaliștii de la Deutsche Welle spun că grupul este „o internațională a naționaliștilor care propagă poziții antimigrație și suveraniste”.

În același timp, Viktor Orban se detașează tot mai mult de proiectul unei Europe comune. A declarat că „Bruxelles-ul trebuie cucerit” și că Ungaria trebuie să fie cât mai neutră din punct de vedere economic. Premierul ungar lasă de înțeles că viitoarele centre geopolitice sunt în Asia și că statele care fac parte din BRICS vor fi cele mai puternice din punct de vedere economic. De altfel, Orban militează pentru relații bune cu statele conduse de lideri care îi seamănă, scriu cei de la Deutsche Welle.

Nu în ultimul rând, Viktor Orban lasă de înțeles adesea că ar fi de acord cu o așa-numită revizuire a granițelor europene postbelice. În acest sens, a ținut un discurs alarmant chiar în România, la Băile Tușnad, unde a spus că „Marea strategie ungară” nu trebuie „să pornească de la Ungaria Mică”, ci să includă „toate teritoriile locuite de unguri”.