Venitul minim de incluziune reprezintă un suport financiar oferit de stat pentru a asigura un trai decent minim pentru familiile și persoanele singure aflate în dificultate. Acesta a înlocuit ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei, fiind implementat începând cu 1 ianuarie 2024.

Conform informațiilor oferite de Ministerul Muncii pentru Adevărul, anul trecut, un număr de 14.855 de beneficiari ai venitului minim de incluziune au refuzat să îndeplinească orele de muncă în folosul comunității sau să se prezinte la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă în căutarea unui loc de muncă.

Asta deși legislația prevede clar că ”persoanele apte de muncă beneficiare de venit minim de incluziune au obligația să presteze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local și să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă”. Drept consecință, cei care au refuzat să muncească sau să își caute un loc de muncă au rămas fără venitul minim de incluziune.

Vești bune pentru pensionari: ce se întâmplă cu tichetele de ajutor social pentru încălzire și alimente

Tot în 2024, cei mai mulți beneficiari ai venitului minim de incluziune au fost în județele Dolj (15.310), Bacău (12.820), Buzău (11.643), Suceava (11.537) și Teleorman (11.292).

Referitor la clasamentul localităților cu cei mai mulți beneficiari ai venitului minim de incluziune, anul trecut, comuna Râmnicelu din județul Buzău s-a aflat pe prima poziție, având 876 de beneficiari. Având în vedere că comuna are o populație de 4.726 de locuitori, acest lucru indică faptul că aproape 20% dintre aceștia depind de ajutoarele sociale.

Pe locul doi s-a clasat comuna Valea Moldovei din Suceava, cu 832 de beneficiari, în timp ce comuna Slobozia Bradului din Vrancea a ocupat locul trei, având 777 de beneficiari.

Începând cu data de 1 martie 2024, ajutorul lunar de incluziune pentru o persoană singură va fi de 346 lei, pentru o familie cu copii se va oferi suma de 879 lei, iar pentru o persoană singură cu vârsta de peste 65 de ani, ajutorul va fi de 504 lei.

Câți pensionari are România. Numărul, în creștere cu peste 13.000 într-o lună