Ingrediente:
550 grame de făină50 ml lapte dulce30 grame de drojdie proaspătă100 grame de zahăr200 grame de smântână cu 20% grăsime100 grame de unt gras (cel mai bun este cel cu 82% grăsime)100 grame de untură2 gălbenușuri de ou1/2 de linguriță cu sare1 lingură cu esență de vaniliePrăjitură cu cremă de caramel. Un desert ideal pentru sărbători, dar nu numai
Ingrediente pentru umplutură:
400 grame de gem de prune sau caise300 grame de nucă100 grame de zahăr
Ingredient pentru glazură:
75 ml apă50 grame de zahăr30 grame de cacao30 grame de unt (opțional)
Mod de preparare:
Pune drojdia într-un bol împreună cu zahărul și laptele călduț. Amestecă bine până când se topește zahărul și se dizolvă drojdia.Separat, cerne făina și amestecă cu sarea.Amestecă gălbenușurile cu untul și untura topite, smântâna, vanilia, iar la final adaugă treptat făina cernută amestecată cu sarea. Trebuie să obții un aluat moale dar care nu se lipește.Acoperă castronul de aluat cu un prosop de bucătărie și-l lasă-l așa timp de aproximativ 15 minute, ca să crească puțin.Aprinde cuptorul la 180 de grade și tapetează o tavă cu hârtie de copt.Pune aluatul pe suprafața de lucru și împarte-l în 4 bucăți egale, apoi întinde fiecare bucată pe suprafața de lucru presărată cu făină. Ai grijă să o presezi cu mâna ca să aibă aceeași grosime peste tot și apoi, întinde-o bine cu un sucitor ca să încapă în tavă.Pune bucata de aluat în tavă, înțepând-o din loc în loc cu furculița și apoi unge-o cu gem și presară o treime din nuca măcinată amestecată cu 100 grame de zahăr.Procedează la fel și cu cealalte foi, punându-le una peste alta în tavă. Ultima foaie nu o mai ungi, doar o înțepi din loc în loc.Lasă aluatul așa să dospească la loc cald timp de 15 minute, apoi pune tava la cuptor pentru aproximativ o oră. Pentru a vedea dacă prăjitura este gata, fă testul cu scobitoarea și, apoi scoate-o din cuptor.Fă glazura astfel: fierbe apa cu zahărul până când acesta se topește, apoi adaugă pudra de cacao și untul. Continuă să fierbi până când se leagă totul.Las-o la răcit câteva ore sau până a doua zi, iar când s-a răcit de tot toarnă peste ea glazura făcută din ciocolată. Când glazura este întărită, o poți servi. Rețetă de gogoși turcești. Un deliciu crocant, însiropat și pe gustul iubitorilor de dulciuri