Carnea și lactatele, cele mai importate produse
Mâncăm tot mai multe alimente de import. Așa arată ultimele date de la Institutul Național de Statistică. Deficitul comercial a ajuns la peste 2,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că importăm de aproape 3 ori mai mult față de 2023. Fermierii români se plâng și ei și spun că subvențiile mici îi descurajează.
Țara noastră importă cea mai mare cantitate de carne de porc. Vorbim de 80-85% care vine din alte state din UE. Produsele lactate și cele de panificație se află in topul produselor alimentare importate. Astfel, am ajuns la un deficit comercial de 2,5 miliarde de euro.
Românii sunt nemulțumiți și spun că produsele de import ar trebui să fie înlocuite cu cele românești, însă fermierii nu sunt ajutați suficient de mult încât să producă în cantități mari și nu au loc în piețe de samsari.
„Țara noastră este bogată si nu ar trebui să importăm. Bietul țăran de la țară, dacă nu e sprijinit, el nu are ce sa fac…La noi au fost combinate de porci mari de tot.
Noi producem în tară, dar pe ale noastre le trimitem la alții și noi luăm ce ne aduc ei aici. Sunt descurajați toți, nu numai fermierii. Cam scumpă și carnea și laptele.”, spun oamenii.
„Noi avem destule produse ale noastre. Ar trebui să le cumpărăm pe ale noastre ca sunt mult mai multe decât cele de import. Și producătorii noștri rămân cu marfa, o aruncă. Săracii, vai de capul lor.”, a completat un fermier.
Valoarea importurilor în România a ajuns la 11,5 miliarde de euro, cu peste 3% mai mult față de anul precedent.