200 de milioane de euro este prejudiciul calculat de procurorii DNA, prin care bugetul primăriei Sectorului 1 ar fi fost delapidat prin majorarea tarifelor cu acte false. Schema infracțională ar fi fost pusă în practică de directorul executiv al Romprest, Bogdan Adimi, și directorul operațional Sorin Velicu, cu ajutorul unor funcționari publici, potrivit procurorilor. Din dovezile strânse de anchetatori, cei doi ar fi demonstrat cu acte false că au dus mai multe deșeuri la groapa de gunoi, iar costurile au crescut substanțial. În dosarul deschis în 2019, capii mafiei gunoaielor din Capitală au calitatea de suspecți și sunt cercetați pentru abuz în serviciu și complicitate la înșelăciune.
Cei doi directori care administrează cel mai mare operator de salubritate din București au fost audiați de procurori de mai multe ori la sediul DNA, DIICOT și la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate. În urmă cu o lună, Bogdan Adimi a stat câteva ore în fața anchetatorilor, unde a dat mai multe explicații despre cum a reușit să obțină o majorare a tarifelor de salubritate între 2017 și 2019, cu aproape 200 de milioane de euro. În momentul în care jurnaliștii Realitatea Plus au încercat să vorbească cu directorul executiv al Romprest, el a fugit din fața camerei de filmat. Banii pe care Romprest i-a cerut de la Primărie sunt plătiți din taxele și impozitele cetățenilor.
„Urmează ca organele de urmărire să-și facă treaba, acuzațiile sunt grave. Vorbim de delapidare, evaziune fiscală, grup infracțional organizat, spălare de bani…”, a spus avocatul Ioan Georgescu.
După deschiderea dosarului de la DNA, acțiunile conducerii Romprest conduc către ipoteza că a încercat să obțină cât mai rapid banii din conturile primăriei. Astfel, Clotilde Armand acuză directorii Romprest că au pus în practică un șantaj uriaș, după ce nu au colectat gunoiul din cea mai scumpă zonă a Capitalei. În anul 2021, din cauza deșeurilor extrem de periculoase a fost declarată stare de alertă de prefectul municipiului București. La momentul respectiv, avocatul companiei cerea primăriei Sectorului 1 să plătească facturile asupra cărora există suspiciuni că au fost emise ilegal.
„Șantajul Romprest nu a funcționat, sub amenințarea stării de alertă a fost obligat să ridice gunoiul”, a spus Clotilde Armand.
După șantajul reclamat de Clotilde Armand cu ridicarea deșeurilor de pe străzi, conducerea Romprest a reușit să obțină diminuarea serviciilor, dar la costuri cu mult mai mari.
Iancu Toader: „Aceste servicii se plătesc raportat la seviciile prestat, condiționate de anumite plăți și le datorează operatorului delegat”.
Scandalul dintre Romprest și primăria Sectorului 1 a ajuns în sala de judecată, unde directorii urmăriți penal de DNA încearcă să obțină executarea silită pentru facturile emise în perioada, unde există suspiciuni de fals în acte. La unul dintre procese, echipa Realitatea PLUS a fost atacată și amenințată de avocatul Iancu Toader, care reprezintă compania Romprest în sala de judecată.
Un audit realizat de ministerul Finanțelor în 2021 a arătat că Romprest a umflat facturile companiei cu peste 200 de milioane de lei între 2016 și 2021, și a dispus autorităților locale să recupereze banii de la firma care a pus în pericol viața cetățenilor.
Bogdan Adimi a trimis un punct de vedere cu privire la materialele de presă realizate de Realitatea, prin care face apel la onestitate, cu toate că în trecut nu a vrut să vorbească cu jurnaliști și a apelat la injurii și violență.
„NU am calitate de inculpat în niciun dosar penal și nu s-a constatat de către nicio instanță de judecată, prin hotărâre judecătorească (cu atât mai puțin una definitivă), săvârșirea de către subsemnatul a oricărei fapte penale”, a spus Bogdan Adimi.