În fiecare an, gospodinele de la noi din țară și nu numai pregătesc tot felul de bunătăți pentru masa de Crăciun și de Anul Nou. Din păcate, însă, delicioasele preparate făcute în casă, fără niciun fel de conservanți, sunt într-adevăr mai sănătoase decât cele cumpărate din magazine, dar problema este că nu rezistă foarte mult, nici măcar dacă sunt ținute la rece.
Printre cele mai perisabile produse se numără piftia, dar și toba. În cazul primeia, termenul de valabilitate este cuprins între cinci și șapte zile. În ceea ce privește toba este, de asemenea, valabil cam același termen. Precizăm, totodată, că ambele alimente trebuie depozitate în frigider, dar nu oricum, ci într-un recipient închis etanș.
Cum să prepari cea mai bună tobă de casăIngrediente700 de g de șorictrei bucăți de urechi de porc300 de g de piept de porctrei bucăţi rinichi porcdouă bucăţi picioare porcdouă bucăţi limbă de porc400 de g de spată de porc500 de g de ficat de porc
Condimente:
boabe de piperpiper proaspăt măcinatfoi de dafindouă buc de usturoisareenibaharcoriandruMod de preparare
Pune carnea de porc într-un bol încăpător, după care adaugă apă rece și oţet. Așteaptă circa o oră, apoi pune măruntaiele sub jetul de apă rece. Ulterior, pune într-o oală toate ingredientele pentru toba de casă și așeaz-o pe foc.
Așteaptă să dea în clocot, adună spuma şi apoi pune sarea, foile de dafin şi piperul boabe. Acum, lasă să fiarbă circa două ore. Între timp, ia stomacul porcului și pune-l într-o oală cu apă rece și oţet.
După ce a fiert toată carnea, taie bucăţele mici și amestecă cu sare, piper măcinat şi puţină zeamă în care au fiert. Mai departe, pune toată compoziţia în stomacul curăţat, coase-l, fă câteva găuri cu o croşetă şi pune toba la fiert în apa în care au fiert iniţial ingredientele.
Așteaptă circa o jumătate de oră, apoi scoate toba de porc pe un suport de lemn şi poziționează deasupra alt suport de lemn peste care așază o greutate. Lasă toba de casă să se răcească până a doua zi.