Nucile și semințele sunt pline de o varietate mare de micronutrienți, inclusiv antioxidanți, vitamine și minerale.

În plus, consumul regulat de nuci și semințe aduce un aport important de proteine în organism. Acestea sunt descompuse în aminoacizi: neesențiali, pe care corpul îi produce singur, și esențiali, pe care trebuie să-i obții din alimentele pe care le consumi. Este recomandat să-ți iei 10% și 35% din caloriile zilnice din proteine, pentru senzația de sațietate, stabilizarea glicemiei și un indice redus de masă corporală.

Semințe de dovleac

Proteine: 8 grame per 28 de grame

Bogate în magneziu și triptofan, pot fi consumate aproape de ora de culcare și te ajută să adormi mai repede și să te trezești mai odihnită.

Nuci obișnuite

Proteine: 4 grame per 28 de grame

Se mai numesc și nuci românești și sunt cele pe care le cunoaștem din copilărie. Dacă nu le mănânci prea des, ar trebui să schimbi asta, mai ales că sunt la îndemână tuturor. Au un impact antioxidant și antiinflamator care poate avea efecte pozitive asupra funcției cognitive. Le poți folosi pentru o textura crocantă în terciul de ovăz de dimineață.

Semințe de cânepă

Proteine: 9 grame per 30 de grame

Conțin grăsimi antiinflamatorii și acizi grași omega-3. Nu au un gust pronunțat și pot fi adăugate în iaurtul de la micul dejun sau în compoziția unui chec de tip banana bread, de exemplu.

Semințe de în

Proteine: 5 grame per 28 grame

Sunt și bogate în fibre (aproape 8 grame de fibre în 28 de grame – aproximativ 3 linguri). Le poți amestecă în iaurt, în terciul de ovăz sau încorpora în aluaturi precum cel de chec, de brioșe, de clătite sau de pâine.

Nuci braziliene

Proteine: 4 grame per 28 de grame

Sunt o sursă bogată de mulți nutrienți, în special de vitamina E și seleniu mineral, care este benefic în prevenirea afecțiunilor de tiroidă.

Semințe de susan

Proteine: 5 grame per 30 de grame

Sunt folosite atât în mâncăruri dulci, cât și în cele sărate, oferind o aromă aparte. Reprezintă o sursă importantă de fito-nutrienți, antioxidanți, vitamine și fibre alimentare.

SURSA