Această regulă este una existentă și în trecut, însă au fost aduse câteva modificări în legătură cu stabilirea contribuțiilor sociale pentru anul 2023, prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2023. Aceste modificări au intervenit ca urmare a situațiilor în care angajații primesc două salarii minime în același an, luându-se în calcul salariul minim de la data de 25 mai 2023, respectiv valoarea de 3.000 lei.
Conform acestei noi reglementări, angajații care obțin venituri din drepturi de autor sunt exceptați de la plata contribuțiilor sociale pentru aceste venituri, deoarece au calitatea de angajat. Prin urmare, aceste persoane nu sunt obligate să depună Declarația Unică pentru stabilirea contribuțiilor sociale pentru veniturile din drepturi de autor, iar plătitorii de venit nu au obligația să le rețină aceste contribuții la sursă.
În ceea ce privește situațiile în care plătitorii de venit au calculat contribuțiile sociale utilizând un nivel diferit al salariului minim pe economie în cursul anului 2023, Ministerul Finanțelor a reglementat unele norme tranzitorii prin care se clarifică modalitatea de calcul a acestor contribuții. Astfel, baza de calcul pentru contribuții (de 6, 12 sau 24 de salarii, după caz) se determină utilizând nivelul salariului minim pe economie de 3.000 lei.
Ministerul Finanțelor subliniază că în cazul în care plătitorii de venit au utilizat un alt nivel al salariului minim în calculul contribuțiilor sociale, persoana fizică are obligația de a depune Declarația Unică. În acest sens, plătitorii de venit sunt obligați să elibereze persoanei fizice un document care să ateste nivelul salariului minim pe economie utilizat la calculul contribuțiilor în anul 2023, precum și nivelul contribuțiilor reținute.