Știm cât de greu este să te abții să mănânci dulciuri! Ciocolata, prăjiturile, sucurile acidulate și dulci sunt atât de tentante și nu putem renunța la ele. De cele mai multe ori mănânci dulciuri dimineața devreme, imediat după o cafea, sau după amiaza, când simți că îți scade nivelul de energie. De multe ori suntem tentați de ceva dulce și înainte de culcare și cât de mult greșim! Să nu mai amintim faptul că mâncăm tot felul de preparate care conțin zahăr ascuns și despre care credem că sunt nutritive și sănătoase (spre exemplu unele iaurturi cu fructe.
Zahărul este un aliment tot mai condamnat în ultima vreme, dar mai periculoase decât zahărul sunt așa numitele dulciuri concentrate pe care le consumăm aproape zilnic. Cine se poate abține de la bomboanele de ciocolata sau de la un pahar de cola! Foarte puțini dintre noi au puterea să reziste dulciurilor și să se rezume la 2 – 3 porții mici pe săptămână. Dar trebuie să știm că dulciurile au și părțile lor bune. Trebuie doar să alegem dulciurile cele mai potrivite pentru organismul nostru și pentru sănătate.
Zahărul cu bune și cu rele
Care este momentul potrivit al zilei să mănânci dulciuri Obținut din sucul de sfeclă sau din trestia de zahăr, acest condiment irezistibil a reușit în decurs de numai câteva sute de ani să se transforme dintr-o ”colonială” de lux într-un adevărat dușman al sănătății. Zahărul este condamnat pe toate fronturile în zilele noastre, când am înțeles mai bine care este rolul lui în organism. El este acuzat de epidemia de obezitate din America și Europa, de afcțiunile coronariene în creștere și de cancere periculoase. Dar, ca să fim sinceri, zahărul nu ar fi reușit niciodată aceste ”performanțe”, dacă nu era combinat cu grăsimile trans și cu aditivii dubioși care se adaugă în alimente. Să ținem cont de faptul că zahărul are și câteva părți bune, iar faptul că mănânci dulciuri nu este un păcat capital.
Beneficiile mai puțin știute
Bebelușii se nasc cu o preferință specială pentru gustul dulce, iar alimentele dulci se numără printre cele mai populare și îndrăgite la orice vârstă. Zahărul este unul dintre cele mai comune ingrediente din multe produse alimentare, inclusiv în produse în care nu te aștepți să fie zahăr cum ar fi iaurturile sau plăcintele sărate. Zahărul face aluaturile să dospească și are rolul lui în nutriție. Consumat în cantități mici nu are de ce să ne facă rău! Citeşte întreaga ştire: Care este momentul potrivit al zilei să mănânci dulciuri