Siegfried Mureşan a spus că nu a fost surprins de anunțul președintelui Klaus Iohannis privind candidatura la șefia NATO și a subliniat că este un demers bun, credibil și justificat pentru România, întrucât cu „cât reuşim să avem influenţă la nivelul european, poziţii cheie ocupate de România, cu atât mai bine”.

 

Preşedintele României are şanse să obţină o poziţie de top la nivel european

Despre şansele ca acesta să ajungă într-o poziţie europeană, eurodeputatul PNL a arătat că ”oamenii politici, înainte de o asemenea competiţie, se împart între oameni politici care au şanse şi oameni politici care nu au şanse”.

 

”Evident că preşedintele României este unul dintre puţinii oameni politici din România care are şanse să obţină o poziţie de top la nivel european şi are şansa de a obţine o poziţie la acel nivel. Cred că şanse există, discuţiile vor continua, pentru toate poziţiile. Poziţia de secretar general al NATO va fi decisă probabil în perioada următoare, nu ştim exact când, iar restul poziţiilor de conducere la nivelul instituţiilor UE vor fi decise în lumina rezultatului alegerilor”, a explicat Mureşan.

 

Candidatura lui Mark Rute, care ar fi contracandidatul lui Iohannis, nu este oficializată

Siegfried Mureşan a mai arătat că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat într-un mod extrem de serios că este în mod oficial candidat la funcţia de secretar general al NATO.

 

”La momentul de faţă este singurul candidat oficial intrat în cursă. Despre o eventuală candidatură a premierului Olandei se discută informal dar nu este oficializată, ca cea a preşedintelui României. Este în momentul de faţă singurul candidat, oficial” a subliniat eurodeputatul liberal. Potrivit lui Siegfried Mureşan, decizia se va lua probanil în următoarele săptămâni, în condiţiile în care în luna iulie va fi un Summit important al NATO la Washington.

 

”Mandatul actualului secretar general se încheie în toamna acestui an, aşa că în primăvara acestui an va fi o decizie pentru a fi anunţată şi celebrată la summit”, a spus el.

 

Reamintim că Klaus Iohannis şi-a anunţat, săptămâna trecută candidatura pentru șefia NATO într-o conferinţă de presă convocată special la Bucureşti. Asta, în contextul în care şeful guvernului olandez Mark Rutte era considerat favorit pentru postul de secretar general al NATO.

 

Ungaria ar fi prima țară care și-ar fi exprimat sprijinul pentru Klaus Iohannis, pe de altă parte era cert faptul că nu-l susține pe Rutte.

 

România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

 

Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la șefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut. Înainte ca mandatul actualului secretar general al NATO să fie prelungit, președintele era pe lista posibililor succesori. De altfel, în 2022, președintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO.

 

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scria că președintele României nu ar avea nicio șansă.