Miliardarul american Elon Musk, care l-a calificat recent pe cancelarul federal german drept „nebun”, s-a amestecat marţi într-o dezbatere tensionată asupra politicii privind migraţia a guvernului italian, criticând judecători din peninsulă.

Judecătorii de la Roma în cauză au respins luni reţinerea unui al doilea grup de migranţi transferaţi spre centre administrate de Roma în Albania şi au retrimis dosarul la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), relatează marți France Presse și Agerpres.

Reţinerea unui prim grup transferat luna trecută fusese de asemenea respinsă de judecători italieni, care au citat o recentă decizie a CJUE ce repune în discuţie modul în care Italia desemnează ţările drept „sigure” pentru repatrierile de migranţi.

„Aceşti judecători trebuie să plece”, a comentat Musk, cel mai bogat om al lumii şi care a jucat un rol major în realegerea republicanului Donald Trump la preşedinţia SUA, pe reţeaua socială X pe care o deţine.

Vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta şi anti-imigraţie Liga, a răspuns în engleză că „Elon Musk are dreptate”.

„O ingerinţă inacceptabilă”

Partidul Democrat (PD) de centru-stânga, principalul partid de opoziţie, a denunţat în schimb acest comentariu drept o „ingerinţă inacceptabilă” în problemele Italiei.

Juriştii italieni au reacţionat de asemenea. Avocatul Ernesto Carbone, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a criticat aspru aceşti „noi oligarhi” care aspiră „să controleze politica mondială şi care sunt un pericol pentru democraţie”.

Asociaţia naţională a magistraţilor şi-a exprimat de asemenea „stupefacţia”. „Nu doar independenţa magistraturii este pusă în discuţie, ci şi suveranitatea statului italian”, a declarat vicepreşedinta asociaţiei, Alessandra Maddalena.

Măsurile guvernului Meloni în privința migranților, atacate în instanță

Tentativele şefei guvernului italian Giorgia Meloni de a reduce numărul de migranţi care sosesc în fiecare an pe coastele Italiei au fost contestate de mai multe ori în justiţie, adesea cu succes, inclusiv acordul semnat cu Tirana anul trecut.

Acest acord prevede tratarea în Albania a solicitărilor de azil ale migranţilor preluaţi de autorităţile italiene în Mediterana şi consideraţi ca provenind din ţări „sigure”.

Însă instanța a decis deja luna trecută în cazul unui prim grup de migranţi transferaţi în Albania, ordonând ca cei 12 bărbaţi din Bangladesh şi Egipt să fie conduşi în Italia.

Judecătorii au citat o decizie a CJUE care stipulează că statele din UE pot desemna drept sigure doar ţări întregi şi nu părţi dintr-o ţară, în timp ce lista Italiei includea unele ţări cu zone periculoase.

Drept răspuns, guvernul italian a adoptat o lege ce limitează lista sa la 19 ţări, comparativ cu 22 anterior.

Însă într-un verdict dat luni asupra unui al doilea grup de migranţi transferaţi, şapte bărbaţi din Egipt şi din Bangladesh, judecătorii din Roma au declarat că ei vor precizări de la CJUE pentru a se asigura că legislaţia italiană este conformă textelor legislative europene.

Elon Musk l-a calificat săptămâna trecută pe Olaf Scholz drept „nebun”, pe platforma X, după destrămarea coaliţiei cancelarului federal german, minată de disensiuni.

citeste mai mult …