Amenda de circulație se stabilește de agentul constatator în funcție de viteza cu care aparatul radar a înregistrat un autovehicul. Pe drumurile din România sunt impuse mai multe limite, iar dacă șoferul depășește cu mai mult de 50 km/h această viteză, va rămâne fără permis. Iată câte puncte de amendă se dau pentru viteză și în cât timp se poate plăti sancțiunea.

Conform legii, este interzis să depășești limita de viteză impusă pe un anumit sector de drum.

Cu toate acestea, legea din România nu impune sancțiuni decât pentru depășirea vitezei legale cu peste 10 km/h.

Ceea ce înseamnă că dacă ești înregistrat de Poliția Rutieră că ai depășit limita de viteză cu până la 9 km/h, nu vei primi amendă. Cel mult ai putea primi un avertisment.

 Câte puncte de amendă se dau pentru viteză?

Cei care conduc cu mai mult de 10 km/h peste limita legală riscă să fie, însă, amendați și ar putea avea chiar și permisul suspendat.

 

Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă;21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă;31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă;41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă;peste 50 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;peste 70 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

În prezent, valoarea unui punct de amendă este plafonată la 165 de lei, echivalentul a 5% din salariul minim brut din ianuarie 2024.

 

Astfel, amenda minimă pentru depășirea vitezei maxime este de 330 de lei, iar cea maximă ajunge la 3.300 de lei.

Cum plătești o amendă de circulație?

Amenda de circulație nu poate fi plătită direct polițistului care întocmește procesul verbal de constatare a abaterii rutiere.

Sunt trei posibilități de a plăti amenda de circulație:

la Trezoreria Statului;la Direcția de taxe și impozite locale;la Poșta Română;online, pe platforma „Ghiseul.ro” sau prin Internet Banking.

Pentru a avea acces la platforma „Ghiseul.ro” trebuie întâi să deschizi un cont pe baza datelor personale. De asemenea, trebuie introduse datele unui card bancar valid emis de o bancă din România.

Plata prin Internet Banking se face către contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online

persoane fizice cu domiciliul în România – 50.09.01;persoane fizice cu domiciliul în străinătate – 50.09.02.

„Jumătate din minimul amenzii prevăzut de actul normativ se poate achita în termen de cel mult 15 zile de la dată înmânării sau comunicării procesului-verbal dacă agentul constatator face menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În caz contrar, se va plăti amendă prevăzută în procesul verbal”, se precizează pe site-ul Direcției de Taxe și Impozite Sector 3, din București.

Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de circulație?

În momentul în care un șofer nu achită amenda de circulație, aceasta va apărea ca datorie la Direcția de Taxe și Impozite Locale.

 

Astfel, în momentul în care va plăti impozitul auto sau alte taxe locale, va fi obligat să o achite.

În situația în care contribuabilul nu-și achită dările, atunci primăria poate solicita poprire pe veniturile salariale. Dacă, însă, nici așa nu poate recupera sumele datorare, atunci se va cere în instanță punerea unui sechestru pe autoturism sau chiar pe imobil.

În cât timp se prescrie amenda de circulație

Amenda de circulație se prescrie în termen de 5 ani, dar numai în condițiile în care statul nu dispune executarea silită.

„Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept”, se precizează în Art 215 din codul de procedură fiscală.

De exemplu, dacă un șofer a fost amendat în luna august 2024, termenul de 5 ani se calculează începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, amenda se va prescrie în 1 ianuarie 2030, dar numai dacă în această perioadă autoritățile nu deschid procedura de executare silită.

SURSA