Atât partidul de guvernământ din Georgia, cât şi formaţiunile de opoziţie au revendicat victoria în alegerile parlamentare de sâmbătă, despre care spun că vor stabili dacă fosta republică sovietică din Caucaz se va îndrepta spre Rusia sau către Occident, informează Reuters.

Exit-poll-uri rivale au oferit proiecţii puternic diferite în privinţa rezultatelor, unul din ele indicând o victorie confortabilă a partidului aflat la guvernare – „Visul Georgian” -, iar alte două estimări arătând o victorie strânsă a opoziţiei, notează Agerpres.

Un sondaj la urne al canalului Imedi TV, care sprijină partidul „Visul Georgian”, indică un scor de 56% pentru formaţiunea de guvernământ.

De partea cealaltă, conform proiecţiilor a două sondaje la urne ale canalelor apropiate opoziţiei, Formula şi Mtavari Arkhi, partidele prooccidentale ar putea forma o majoritate în parlamentul cu 150 de locuri de la Tbilisi.

Miliardarul Ivanişvili revendică victoria, evocând „un caz rar în lume”

Bidzina Ivanişvili, miliardarul fondator al „Visului Georgian” şi fost prim-ministru, a revendicat deja victoria.

„Este un caz rar în lume în care acelaşi partid obţine un astfel de succes într-o situaţie atât de dificilă – acesta un bun indicator al talentului poporului georgian”, a declarat Ivanişvili, la câteva minute după închiderea urnelor.

„Vă asigur, ţara noastră va obţine un mare succes în următorii patru ani”, a adăugat miliardarul.

Opoziția se așteaptă să obțină majoritatea locurilor din Parlament

Opoziţia a clamat la rândul său victoria, spunând că este pe cale să câştige o majoritate de voturi.

Rezultatele scrutinului urmează să fie anunţate în următoarele ore.

Potrivit exit-poll-ului Formula, „Visul Georgian” va fi partidul cu cele mai multe mandate, însă cele patru formaţiuni principale de opoziţie vor avea, împreună, 83 de locuri.

Blocul acestor patru partide este însă profund divizat, astfel încât este neclar dacă vor putea să colaboreze în situaţia în care vor lipsi „Visul Georgian” de majoritatea avută în parlament.

Georgia a primit statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană în decembrie 2023, însă blocul comunitar a înghețat imediat procesul de aderare din cauza retoricii antioccidentale crescute a „Visului Georgian” și a adoptării unei legi controversate privind „influența străină”, în iunie 2024.

UE, SUA și Regatul Unit au avertizat asupra direcției în care „Visul Georgian” își îndreaptă țara, vorbind despre un regres democratic și despre discursurile care ajută doar Rusia.

De partea cealaltă, Kremlinul a insistat că nu se amestecă în afacerile interne ale Georgiei, susținând că Occidentul face „încercări obraznice” de a pune presiune pe guvern.

citeste mai mult …