La Chișinău, înaintea turului decisiv din 3 noiembrie, Alexandr Stoianoglo a oferit un interviu pentru agenția TASS. În articolul rezultat sunt inserate și opinii ale agenției de stat a Federației Ruse, în care este acuzată Maia Sandu și este conturat ca o soluție optimă Alexandr Stoianoglo.
„Stoianoglo, candidat la președinția Republicii Moldova, se declară gata de dialog cu Rusia”, se intitulează articolul agenției TASS, apărut în urma unui interviu pe care Alexandr Stoianoglo l-a acordat la Chișinău jurnaliștilor agenției moscovite.
Alexandr Stoianoglo a declarat că este gata să se întâlnească cu oficialii guvernului rus și să construiască relații pragmatice dacă va câștiga viitorul tur de scrutin, scrie TASS.
Stoianoglo: „Contactele cu Rusia, o chestiune de interes național”
„Privesc discuțiile cu conducerea Rusiei ca pe o platformă pentru construirea unor relații eficiente, pragmatice. Contactele cu Rusia nu sunt o chestiune de ideologie, ci o chestiune de interes național și de stabilitate pentru fiecare cetățean moldovean”, a declarat candidatul socialiștilor moldoveni.
„Ar fi naiv să credem că legăturile rupte sau animozitatea față de un vecin mare pot fi benefice pentru o țară. Dimpotrivă, relațiile constructive și respectul reciproc ne vor ajuta să rămânem suverani și independenți în alegerile noastre și să nu cădem ostatici ai politicilor unilaterale”, a continuat Stoianoglo. „Paradoxal, adevărata independență necesită un dialog echilibrat, nu exacerbarea conflictelor”, a mai spus el.
Agenția rusă o acuză pe Maia Sandu că nu s-a dus la Moscova
TASS continuă articolul scriind că „relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au deteriorat de când Maia Sandu a fost aleasă președinte în 2020. După alegeri, ea a anunțat că intenționează să meargă în Rusia pentru a discuta probleme importante ale relațiilor bilaterale, inclusiv exportul de produse moldovenești, livrările de gaze, precum și sprijinul pentru cetățenii moldoveni care lucrează în Rusia”.
„Cu toate acestea, vizita nu a avut loc, iar odată cu începerea operațiunii speciale în Ucraina, Maia Sandu a luat partea Occidentului și a criticat dur Moscova. Din 2022, în republică a fost interzisă difuzarea unui număr de mass-media rusești, iar un grup mare de diplomați ruși au fost expulzați din Chișinău”, se spune în materialul difuzat de TASS.
Potrivit vicepremierului moldovean Mihai Popșoi, citat și el de agenția Kremlinului, relațiile bilaterale dintre Moldova și Kremlin au ajuns la cel mai scăzut nivel din întreaga istorie.
Usatîi a spus că Moscova l-a presat să se retragă în favoarea lui Stoianoglo
Spre deosebire de declarațiile făcute pentru TASS, în dezbaterea avută pentru publicul din Republica Moldova cu Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo s-a declarat un adept ferm al aderării la Uniunea Europeană.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, președintele Maia Sandu a obținut 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo a obținut 25,95%.
Cel de-al treilea plasat, Renato Usatîi, care a adunat 13,79% dintre opțiunile electorale, a spus că nu va merge la vot și a lăsat simpatizanții săi să decidă dacă și cu cine vor vota în finală.
Usatîi a motivat abținerea spunând că nu poate vota cu Maia Sandu, al cărui regim l-a acuzat, și a precizat, în același timp, că îl refuză și pe Stoianoglo, din cauză că acesta beneficiază de un sprijin ocult. Usatîi a exemplificat, susținând că „s-au făcut presiuni asupra mea din Moscova, să mă retrag în favoarea lui Stoianoglo”.
Votul turului 2 va avea loc duminică, 3 noiembrie.