Mandatul european de arestare emis pe numele omului de afaceri Alexander Bogdan Adamescu a fost revocat definitiv de Curtea de Apel București, potrivit presei.

Mandatul pe numele acestuia a fost emis în 2016, după ce Adamescu a fost acuzat de mituirea unor judecători.

Curtea de Apel București a confirmat hotărârea Tribunalului București, din 7 august 2024.

Dosarul de dare de mită al omului de afaceri se află în cameră preliminară de mai bine de 3 ani, deși – potrivit codului de procedură penală – această fază a procesului penal în care sunt analizate aspectele de ordin procedural nu ar trebui să dureze mai mult de 60 de zile.

Ancheta generalilor se EXTINDE: cine sunt milionarii vizați de DNA. Apropiații lui Coldea vor fi AUDIAȚI zilele următoare – SURSE 

Numele lui Alexander Adamescu, în dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă

”La data de 15.05.2024, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea altor infracțiuni de trafic de influență, fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai.

Prin ordonanța nr. 52/1/P/2024 din data de 17.04.2024 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (…) și cumpărare de influență (…)

Prin ordonanța din data de 15.05.2024 s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (…) şi cumpărare de influență (…), fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai, iar ulterior pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor (…)”, se arată în ordonanța DNA de inculpare a generalilor SRI.

  

Dosarul în care omul de afaceri este acuzat de dare de mită a fost trimis în judecată în iunie 2021. În acest caz, Alexander Adamescu era vizat de o procedură de extrădare din Marea Britanie în urma unui mandat internaţional de arestare în lipsă.

În februarie, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea de la Tribunalul București a anulat dosarul ”ca efect al Deciziilor nr. 91/2018, 802/2018 și 26/2019 ale Curții Constituționale a României”. Decizia nu este definitivă.

Bunea este acelaşi judecător din cazul omului de afaceri Cătălin Hideg care i-a denunţat la DNA pe generalii SRI în rezervă Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă. Hideg a reclamat că cei doi i-ar fi cerut 700.000 de euro ca să îi „optimizeze judiciar” dosarul de fraudă de 3 milioane de euro privind achiziţii în pandemie trimis în instanţă de Parchetul European şi ca să obţină o condamnare cu suspendare. Potrivit lui Hideg, avocatul şi generalii SRI i-ar fi dat de înţeles că au acces la judecătorul Bunea.

România câștigă procesul în dosarul falimentului Astra Asigurări. Bugetul scapă de o gaură de 330 de milioane de euro

Hideg a fost condamnat la începutul acestui an la patru ani de închisoare cu executare, decizia fiind luată de judecătorul Bunea. Nemulţumit că nu a obţinut suspendarea dorită, Hideg i-a denunţat pe generalii SRI.