Unul dintre aceste alimente este chiar cartoful. Celebrul neurochirurg Vlad Ciurea a dezvăluit că de peste 10 ani a eliminat din alimentația sa cartofii prăjiți, deoarece nu favorizează activitatea creierului. 

”Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”, a declarat profesorul Vlad Ciurea, la un post de televiziune, portivit sursei. 

Reputatul medic a subliniat că deși sunt un aliment accesibil și sățios, atunci când sunt prăjiți cartofii devin o adevărată bombă pentru organism. 

Potrivit lui, grăsimile trans rezultate din prăjirea în ulei la temperaturi ridicate cresc riscul de boli cardiovasculare, diabet și obezitate. Mai mult, reutilizarea uleiului face ca aceste grăsimi să devină și mai periculoase.

De asemenea, cartofii prăjiți sunt și o sursă importantă de calorii. Concret, un cartof copt de 138 de grame conține aproximativ 128 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de cartofi prăjiți ajunge la 431 de calorii și 20 de grame de grăsime.

Această diferență poate duce la creșterea în greutate, mai ales dacă astfel de alimente sunt consumate frecvent. Mai mult, studiile arată că grăsimile trans pot afecta hormonii care reglează apetitul, determinând o tendință mai mare spre acumularea kilogramelor.