Naţiunile Unite asaltează Israelul cu critici disproporţionate şi nedrepte după 7 octombrie, trădând ţara în timp ce aceasta se confruntă cea mai gravă catastrofă a sa, a declarat noul ambasador israelian pe lângă organizaţiile ONU de la Geneva, Daniel Meron, într-un interviu acordat miercuri în exclusivitate agenţiei de presă France Presse, preluată de Agerpres.
„Avem sentimentul că ONU a trădat Israelul”, a afirmat el. „A trădat Israelul în cel mai rău moment, după cel mai rău eveniment care i s-a întâmplat statului Israel de la crearea sa în 1948”, a adăugat Daniel Meron, care în iulie a preluat funcţia de ambasador israelian pe lângă instituţiile ONU de la Geneva.
Israelul acuză de decenii diverse organisme ONU de lipsă de imparţialitate. Dar, în pofida acestor critici,„noi am încercat să găsim o cale de a conlucra cu ONU”, a subliniat înaltul diplomat. „Ne-am fi dorit să continuăm în acelaşi spirit”, a spus el, dar „nu mai avem încredere în ONU”.
Potrivit acestuia, totul s-a schimbat după atacul fără precedent din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas în comunităţile din sudul Israelului, ceea ce a dus la o ripostă devastatoare în Fâşia Gaza, precum şi la o escaladare a tensiunilor între Hezbollahul libanez şi Israel, amplificând temerile cu privire la izbucnirea unui conflict regional pe scară largă.
De atunci, mai multe organisme, responsabili şi experţi ONU denunţă utilizarea disproporţionată a forţei în cadrul represaliilor militare israeliene în Fâşia Gaza, unii dintre ei acuzând Israelul de comiterea de „crime de război” şi de „genocid”.
Acţiunile „barbare” ale Hamas sunt mult mai puţin condamnate, a deplâns situaţia Meron, care a denunţat „echivalenţa morală” stabilită între Israel şi „o organizaţie teroristă”.
Ambasadorul israelian a denunţat de asemenea seria de condamnări din partea ONU faţă de intensificarea loviturilor israeliene împotriva grupării şiite proiraniene Hezbollah în Liban. Aceste lovituri au ucis sute de persoane doar în câteva zile, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii.
„Unde a fost lumea timp de 12 luni?”, a întrebat retoric Meron, subliniind că schimburile de tiruri transfrontaliere între Hezbollah şi Israel au loc aproape zilnic din 7 octombrie, împiedicând circa 70.000 de israelieni să revină la casele lor din nordul Israelului.
„Viaţa în nordul Israelului trebuie să revină la ceea ce a fost”, a spus el, reafirmând că Israelul „face tot posibilul pentru a evita” să lovească civili. Ambasadorul israelian a acuzat totodată gruparea Hezbollah că „îi foloseşte pe civili în calitate de scuturi umane”. „Ei vor să ripostăm şi să lovim civili, astfel încât să putem fi acuzaţi pentru uciderea de civili”, a spus el.
Atacul Hamas din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.205 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP, pe baza cifrelor oficiale israeliene, bilanţ ce îi include şi pe ostaticii decedaţi sau ucişi în captivitate în Fâşia Gaza.
Din cele 251 de persoane răpite de comandourile Hamas, 97 sunt deţinute în continuare în Gaza, dintre care 33 nu ar mai fi în viaţă, potrivit armatei israeliene.
Israelul a lansat ca represalii o ofensivă în Fâşia Gaza, care a făcut până acum 41.495 de morţi, în majoritate civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas, cifre considerate ca fiind de încredere de către ONU. Operaţiunea israeliană a provocat un dezastru umanitar în enclava palestiniană, notează AFP.