Secretarul american de stat Antony Blinken a acuzat din nou Beijingul vineri că sprijină „maşina de război rusă” în Ucraina, în cursul unei întâlniri cu omologul său chinez, Wang Yi, în contextul în care cele două mari puteri rivale încearcă să-și stabilizeze relaţia tensionată, scrie AFP.
Şeful diplomaţiei americane a spus că că i-a făcut cunoscută „îngrijorarea noastră profundă cu privire la sprijinul Chinei pentru industria rusă de apărare care alimentează maşinăria de război rusă şi perpetuează războiul căruia China pretinde că vrea să-i pună capăt”, potrivit Agerpres.
„Nu intenţionăm să încercăm să disociem Rusia de China”, a continuat Blinken, într-o conferinţă de presă în marja Adunării Generale a ONU.
„Relaţia lor este afacerea lor, dar în măsura în care această relaţie implică a furniza Rusiei ceea ce are nevoie pentru a continua acest război, asta este o problemă pentru noi”, a mai spus șeful diplomației americane.
Blinken a citat ca exemplu faptul că companiile chineze furnizează Rusiei 70% din maşinile-unelte şi 90% din produsele electronice necesare.
Taiwanul și Marea Chinei de Sud, în centrul tensiunilor dintre SUA și China
Întâlnirea de vineri are loc la câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden a declarat că Beijingul pune „la încercare” Asia şi Statele Unite din cauza comportamentului său din ce în ce mai „agresiv”, în special în Marea Chinei de Sud şi faţă de Taiwan.
Beijingul consideră insula una dintre provinciile sale şi denunţă sprijinul Washingtonului pentru Taiwan, precum şi trecerea navelor de război americane şi, pentru prima dată, în această săptămână, a celor japoneze, prin Strâmtoarea Taiwan.
Întâlnirile la nivel înalt între chinezi şi americani se înmulţesc pentru a calma tensiunile.
Wang Yi şi Antony Blinken au căzut de acord, potrivit acestuia din urmă, cu privire la „importanţa” ca liderii chinez Xi Jinping şi american Joe Biden să poată comunica între ei.
Blinken a spus că se aşteaptă să fie aşa în „săptămânile următoare”, cu toate că nu a confirmat data sau formatul.
Ultima întrevedere dintre Biden și Xi datează din aprilie. Dar cei doi lideri s-ar putea întâlni cu ocazia unor summituri în Brazilia şi Peru.
Blinken a subliniat că, în ciuda numeroaselor diferende, inclusiv comerciale pe fondul sancţiunilor americane vizând produsele electronice chineze, Washingtonul şi Beijingul cooperează totuși în alte domenii, precum lupta împotriva drogurilor sintetice sau schimbările climatice.