O pisică are nevoie de mai multe ore de odihnă, fiind renumită pentru faptul că manifestă o adevărată pasiune pentru somn. În medie, aceste animale de companie dorm între 12 și 16 ore pe zi.

Mari contorsioniste, pisicilor le place să-și îndoaie trupurile în tot felul de poziții, ceea ce uneori le poate oferi stăpânilor un indiciu despre cum se simt. De obicei, pisicile își petrec cea mai mare parte a timpului dormind. Cu toate acestea, o pisică prea obosită (letargică) ar putea să nu se simtă bine.

Dacă pisica ta doarme mai des sau într-o poziție neobișnuită, acest lucru ar putea indica că nu se simte bine. Prin urmare, ar trebui să monitorizezi comportamentul de somn al animalului, mai ales dacă observi și alte semne de boală sau durere.

Dormitul ghemuit (ca o minge)

Acesta este una dintre cele mai confortabile poziții și este comun în lunile mai reci. Dar de ce dorm pisicile în această poziție? Ele pierd multă căldură prin lăbuțe și urechi. Așadar, felinele se îndoaie adesea cât mai strâns posibil și își apropie urechile și labele de corp pentru a-și păstra căldura.

Cu toate acestea, ar putea fi și un semn că temperatura corpului pisicii tale a scăzut sub limita normală, ceea ce ar putea duce la hipotermie. Dacă crezi că s-a întâmplat acest lucru, încearcă să-i muți patul într-o zonă mai caldă. Temperatura ideală a camerei pentru pisici depinde de rasa lor specifică (de exemplu, părul lung sau scurt), vârsta, mărimea și starea de sănătate a animalului.

Dacă pisicile au dureri, este posibil să le găsești și ghemuite într-un spațiu mic și închis. Pe măsură ce se simt mai în siguranță în spațiile mici, ele se ascund adesea în așteptarea ca durerea să treacă.

Dormitul pe burtă

O poziție adorabilă este atunci când pisica doarme pe burtă cu toate cele patru labe întinse. Poziția ajută la întinderea articulațiilor șoldurilor și la ușurarea tensiunii musculare. Totuși, acest mod de a dormi ar putea arăta și faptul că temperatura corpului este prea ridicată. Întinzându-se în această poziție, pisicile au cât mai mult contact cu o suprafață rece, iar astfel își pot scădea temperatura corpului.

Pericolul foarte puțin cunoscut pentru cei care mănâncă ridichi roșii. Semnal de alarmă tras de medici

Pentru a o ajuta puteți să o frecați ușor cu o cârpă umedă sau să o mutați într-un loc mai răcoros.

Atenție, pisicile pot suferi de insolație. Iată câteva simptome:

respirație cu gura deschisălipsă extremă de energie (letargie)vărsăturidificultate la deplasare.Dormitul cu labele sub burtă

Cu siguranță, cei care au pisici au observat că acestea dorm câteodată întinse pe burtă ,cu labele și cozile ascunse sub ele. Această poziție este obișnuită pentru somnurile scurte și este de obicei un semn că pisicuța ta se odihnește confortabil.

Uneori, ar putea indica și un disconfort legat de labele pisicii. Prin urmare, este recomandat să verifici lăbuțele de răni, gheare încarnate sau diferite obiecte (cioburi, așchii, semințe etc.).

Dormit plat pe spate

Dacă pisica doarme pe spate, de obicei, nu este nicio îngrijorare. De fapt, poate sugera că animalul se simte în siguranță și are încredere în tine, lăsându-și labele și burta expuse.

Pe de altă parte, această poziție indica și că pisica se simte amenințată sau vulnerabilă. Întinzându-se astfel, ea are atât ghearele, cât și dinții gata să se protejeze.

Scandal la un mare magazin de modă. Angajații se revoltă: Vizite la toaletă contracronometru. „Am mers ca vitele”

Poziția fătului

Și această poziție oferă pisicilor căldură, așa că s-ar putea să vă găsiți felina dormind astfel în zilele mai reci. Cu toate acestea, poate indica și faptul că pisica nu se simte bine sau este rănită. Poziția respectivă poate sugera, de asemenea, că o pisică își protejează părțile corpului care au suferit leziuni. Monitorizează cât de bine se mișcă animalul după trezire, pentru a observa dacă există disconfort sau răni.

Dormitul cu un ochi deschis

Pisicile sunt animale extrem de inteligente, iar capacitatea de a dormi cu ochii deschiși este o altă trăsătură comună la aceste animale. Atunci când doarme cu un ochi închis, pisica își odihnește o jumătate din creier, în timp ce cealaltă jumătate este pe deplin conștientă. Deși poate părea puțin ciudat, este obișnuit ca patrupedele să facă acest lucru atunci când se odihnesc.

Cu toate acestea, pisicile bolnave pot dormi în acest fel și din cauza unor problemele legate de ochi. În astfel de situații, cele mai comune semne sunt: roșeața, umflături în zona ochilor, fluide și clipirea excesivă.

Dormitul pe o parte

De obicei, dormitul pe o parte sugerează că pisicuța este relaxată și fericită. Este o poziție vulnerabilă și arată adesea că pisica ta are o temperatură normală a corpului. Pisicile tind să se ascundă de durere, așa că nu dorm în acest fel atunci când nu sunt bine, însă există și excepții.

Păcăleala etichetei „Recomandat de dermatologi”. Ce se ascunde, de fapt, sub sloganul care vrea să atragă clientele dornice de înfrumusețare

Mai precis, o pisică întinsă pe o parte ar putea arăta că are dificultăți de respirație sau suferă de dureri musculare. În aceste situații, pisicile preferă poziția respectivă ca să nu exercite presiune asupra plămânilor.

În concluzie, toate aceste poziții de dormit sunt normale pentru pisică, însă dacă una dintre acestea este constantă și apar și alte modificări în comportamentul felinei ar trebui să ne trezeazcă suspiciuni și să vedem dacă pisicuța noastră suferă de o boală

Sursa