Cele două femei au povestit că în timp ce goleau beciul casei bunicului lor, care a murit în urmă cu 20 de ani, au dat peste 1.436 de bancnote în valoare de de 10.000 de lire fiecare și alte 88 de bancnote de 50.000 de lire.
„În urmă cu aproximativ 20 de ani bunicul meu a murit subit, în urma unui atac cerebral. Iar tatăl meu a vrut să răscumpere apartamentul. Dar nu ne-am mai întors niciodată să locuim acolo. L-am închiriat și am pus toate lucrurile bunicului în pivniță”, a povestit una dintre surori.
După ceva vreme și tatăl lor s-a îmbolnăvit și a murit. Iar anul trecut, cele două surori, de comun acord cu mama lor, au decis să vândă casa bunicului lor. Ala că au mers să mute lucrurile din locuință.
„Golim cuferele, scoatem vinul, începem să ne plimbăm în sus și în jos pentru a lua lucrurile, dar la un moment dat o văd pe sora mea cu cea mai ciudată expresie”, a spus femeia pentru Il Messaggero, potrivit stiridiaspora.ro.
După ce a deschis dulapul, a început brusc să tremure și să se bâlbâie: „Aici sunt niște paste, mi-a spus. Și am zis: Or să fi expirate, aruncă-le! Și ea: Nu înțelegi, trebuie neapărat să vii să vezi. Și a început să plângă. I-am spus „ești nebună? Ce este?”. Curând mi-am dat seama de ce avusese acea reacție: în acele pachete erau o grămadă de bancnote de 100.000 și 50.000 de lire. Nu-mi venea să cred ochilor”.
Însă cele două surori au avut o decepție când au mers să schimbi banii vechi în euro.
„Ne-am dus la Banca Italiei să le cerem să facă schimbarea, dar ne-au spus că, întrucât au trecut zece ani de la intrarea în circulație a monedei euro (2002), nu mai este posibil. Cu siguranță un film de groază”, a mai spus femeia.
Termenul limită pentru conversia lirelor era 28 februarie 2012. În 2011, termenul a fost devansat la 6 decembrie 2011, iar în 2015 Curtea Constituțională a declarat norma ca fiind ilegală din punct de vedere constituțional. În 2016, MEF a impus dovada depunerii cererii de schimb între 6 decembrie 2011 și 28 februarie 2012.
Între 2016 și 2021, au fost efectuate 263 de operațiuni de schimb, în valoare totală de 2.661.596,96 EUR. În prezent, există un termen de prescripție de zece ani pentru exercitarea drepturilor de credit, dar nu toate țările europene au același termen. În cazul de față, termenul ar începe de la data descoperirii bancnotelor, iar titularul legitim a decedat înainte de introducerea euro.
„Am vorbit cu rudele noastre din Elveția despre cazul nostru și ne-au spus că este încă posibil să schimbăm vechile monede acolo; mă întreb de ce lucrurile trebuie să fie așa în Italia. La urma urmei, este vorba de o sumă foarte mare de bani. Și la fel ca noi, cine știe câți alții s-au aflat în aceeași situație. Acești bani i-ar rezolva viața surorii mele”, a mai spus femeia.
Cele două surori se gândesc să le scrie președintelui Mattarella și guvernatorului Bankitalia, Panetta, sperând că sacrificiile bunicilor și părinților nu vor fi irosite.