Papa Francisc le-a solicitat cardinalilor, dintre care mulţi trăiesc la Roma şi conduc birouri în cadrul Vaticanului, să urmeze agenda „deficit zero” pentru a îmbunătăţi utilizarea activelor economice ale Bisericii Catolice, transmite vineri Reuters, preluată de Agerpres.

Suveranul pontif nu a oferit mai multe detalii în scrisoarea publicată vineri de către Vatican, dar a punctat că agenda bugetului va necesita „un efort suplimentar” din partea celor 236 de cardinali, cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii Catolice ce numără 1,4 miliarde de credincioşi.

Francisc, care ocupă scaunul pontifical din martie 2013, a demarat o serie de reforma fiscale la Vatican dar s-a confruntat şi cu scandaluri legate de investiţiile Vaticanului, printre care cel al investiţiei într-o proprietate din Londra ce a atras o pierdere de aproximativ 140 de milioane de euro.

Unul dintre finanţatorii acestei afaceri a dat Vaticanul în judecată în această vară, la Înalta Curte din Londra, invocând faptul că i-a fost pătată reputaţia. Un prim verdict este aşteptat în cursul acestui an, mai notează Reuters.

Prelații, invitați să reducă cheltuielile

Scrisoarea lui Francisc, adresată „venerabililor fraţi” şi semnată în data de 16 septembrie, nu precizează dacă papa ia în considerare anumite reduceri bugetare. Pontiful a declarat că doreşte „implementarea unor politici etice care să permită îmbunătăţirea performanţelor economice ale activelor existente”.

„În ceea ce priveşte reducerea costurilor, trebuie să oferim un exemplu concret astfel încât serviciul nostru să se desfăşoare în spiritul a ceea ce este esenţial, evitând ceea ce este de prisos şi printr-o bună selectare a priorităţilor noastre”, a scris papa.

Cartierul general al Bisericii Catolice este format din două entităţi: entitatea suverană recunoscută internaţional a Sfântului Scaun şi Oraşul Vatican, un oraş-stat cu suprafaţa de 0,44 km2 aflat în inima Romei. Cele două entităţi dispun de bugete separate, iar venitul Oraşului Vatican, ce include încasările provenite de la popularele muzee, a fost folosit deseori pentru a acoperi deficitul din bugetul Sfântului Scaun, notează Reuters.

În luna iulie Banca Vaticanului a raportat un excedent de 45,9 milioane de euro pentru proprietăţile sale financiare şi imobiliare pe parcursul anului 2023.

citeste mai mult …