Localnicii au denumit-o „Dinga Dinga”, termen ce se traduce prin „tremurând ca un dans”, iar simptomele sale includ tremurat incontrolabil, febră intensă și, în cazuri grave, paralizie temporară. Deja aproximativ 300 de persoane, majoritatea femei și fete tinere, au fost afectate de această afecțiune enigmatică.

Ce spun medicii despre această boală periculoasă

Potrivit medicului Kiyita Christopher, ofițerul de sănătate al districtului, nu au fost raportate cazuri în regiunile învecinate, iar probele prelevate din Bundibugyo au fost trimise pentru analiză la Ministerul Sănătății. Deși nu există victime fatale, boala a generat îngrijorare în rândul autorităților și al populației locale, având în vedere severitatea simptomelor, care include tremurat violent care împiedică mișcarea normală și activitățile zilnice, precum mersul sau statul pe scaun.

Această epidemie a apărut într-un context deja tensionat de un alt focar periculos din Uganda, respectiv versiunea mortală a virusului mpox, care a început să se răspândească rapid în regiune.

 De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat tulpina extrem de periculoasă a mpox o urgență globală de sănătate publică în luna august, iar în acest an au fost raportate peste 17.000 de cazuri suspecte și 517 decese pe continentul african.

În timp ce epidemia de „Dinga Dinga” continuă să se răspândească, autoritățile sanitare sunt în alertă maximă și lucrează pentru a identifica cauzele acestei boli ciudate, care pare să afecteze în mod disproporționat femeile și fetele din zonă.