Guvernul a aprobat luni rectificarea bugetară, iar ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a admis că există riscul ca deficitul bugetar să depășească 8% din PIB așa cum avertizat deja Consiliul Fiscal. „Există acest risc pe care îl avem din perspectiva veniturilor pe care le-am cuprins în buget pe componenta de digitalizare și de amnistie fiscală. Nu cred ca putem garanta 100% ca aceste venituri în intregime se vor incasa la buget”, a declarat Boloș.

„Dacă acest risc parțial sau într-o mare măsură se va adeveri, atunci ținta noastră de 6,9% va fi afectată, dar noi împreună cu ANAF depunem toate diligențele necesare pentru ca veniturile așa cum au fost planificate și aprobate în guvern să fie și realizate. Nu a fost niciodată în istoria bugetului României să nu existe o doză de risc în implementarea veniturilor. Întotdeauna cand un venit nu a fost realizat sau o cheltuiala nu a fost implementată, au existat economii de cheltuieli și venituri nerealizate și soluția a fost rectificarea bugetară”, a declarat ministrul Marcel Boloș în conferința de presă după aprobarea rectificării bugetare.

Acesta a subliniat că rectificarea bugetară pe partea venituri a avut în vedere două influențe importante: prima determinată de mai buna colectare a veniturilor la bugetul de stat cu suma de 10,4 miliarde de lei și a doua care rezultă din aprobarea ordonantei 107/2024 privind amnistia fiscală unde influențele sunt în valoare de 7,9 miliarde de lei.

Boloș a reamintit de nivelul record pe care-l are bugetul de stat de creanțe neîncasate de 175 miliarde de lei și de faptul că Guvernul a luat în calcul să producă venituri suplimentare de 71,4 miliarde de lei din amnistia fiscală.

La ce bani speră Boloș din amnistia fiscală: Mizăm pe creanțele de valori mici și pe sistemul de facilități gândit la persoane fizice

Ministrul a precizat luni și ce creanțe speră să recupereze din amnistia fiscală.

„21,9 miliarde de lei sunt creanțele neîncasate la bugetele locale. Acelea sunt creanțe de valori mici, pentru care am acordat la persoanele fizice cele mai bune facilități, de la anularea obligațiilor bugetare principale în procent de 50%, respectiv în procent de 25% până la anularea accesoriilor. Deci am vrut să fie extrem de motivant acest sistem de facilităti înccat persoanele fizice să apeleze cu încredere, în acest moment fiind o măsură care se ia o data la 10 ani. Deci din această perspectivă așteptările noastre sunt mari.

Dar, în același timp sunt creanțe, în zona companiilor de stat, care sunt destul de mari si unde așteptările noastre de încasare nu sunt pe măsura valorii acestor creanțe și acolo avem o doza de risc. (…) Mizăm pe creanțele de valori mici și pe sistemul de falități gândit la persoane fizice”, a declarat Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, dacă doar din acestea s-ar încasa o parte consistentă, atuci ar fi o revigorare atât pentru bugetele locale ale primărilor, cât și pentru bugetul de stat.

Campanie de promovare pentru amnistia fiscală. Încasările se vor vedea după 25 noiembrie

Marcel Boloș a mai precizat că încasările din amnistia fiscală propusă de guvern se vor vedea după data de 25 noiembrie.

„25 noiembrie este termenul limită pentru aceste încasări la bugetul de stat și la bugetele lcoale. Să vedem care vor fi rezultatele și acțiunii de promovare. Miercuri intenționăm să propunem în guvern aprobarea unui set de măsuri pentru partea de informare a populației și chiar de consolidare a capacității de încasare a ANAF până pe 25 noiembrie încât să aducem cât mai mulți bani la buget și socoteala trebuie să o facem dupa data scadentă respectiv 25 noiembrie 2024”, a spus Boloș.

Deficitul bugetului general consolidat va fi de 6,94% din PIB, în creștere cu 1,94 puncte procentuale față de bugetul aprobat pentru 2024, conform proiectului rectificării bugetare pregătit de Ministerul Finanțelor pus în dezbatere publică.

Conform sursei citate, veniturile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu suma de 42,6 miliarde lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat cu 60,106 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va fi de 122,82 miliarde lei.

citeste mai mult …