cati-bani-sunt-dispusi-romanii-sa-dea-pe-cadourile-de-craciun,-in-acest-an

 

„Un român din cinci are pregătit un buget de 200-500 de euro pentru aceste cheltuieli, în timp ce 2% nu vor cumpăra deloc cadouri (un procent inferior celui înregistrat în 2022). Şi pentru că oricât de mici ar fi, cadourile aduc, totuşi, bucurie în jurul bradului de Crăciun, 8% dintre respondenţi spun că vor cheltui pe cadouri măcar 50 de euro”, arată studiul Revolut.

Totodată, 28% dintre respondenţi au un buget de cadouri cuprins între 100-200 de euro iar 27% chiar mai puţin – 50-100 de euro.

„Moşul are în cont ceva mai mulţi bani pentru daruri în alte ţări. În Franţa, bugetele care se plasează între 200-500 de euro reprezintă 35%, în Spania şi Italia, câte 29%. Pe măsură ce ne apropiem de Estul Europei, şi bugetul Moşului se micşorează. Bugetele de 200-500 euro sunt mai rar întâlnite în Letonia (13%), Ungaria (14%), Polonia şi Lituania (18%)”, susţin autorii studiului.

Conform cercetării, problema cea mai mare cu un cadou apare atunci când, în ciuda preţului mare, acesta nu e pe placul destinatarului. În cadrul sondajului, 5% dintre respondenţii români au recunoscut că returnează darurile pe care le primesc dacă sunt nepotrivite.

„Cadourile sunt returnate cel mai des în Singapore (8%), Spania (6%) şi Australia (5%), în principal printre destinatarii din grupa de vârstă 25-34 de ani (5%)”, mai arată sondajul.

Potrivit studiului, dacă de Crăciun s-ar împlini şi dorinţele legate de bani, românii ar pune pe primele două poziţii pe lista către Moşul o mărire de salariu (24%) şi dobândirea de cunoştinţe despre cum să-şi sporească resursele financiare (24%).

Rambursarea împrumuturilor este şi ea printre dorinţe – 21% dintre răspunsuri se leagă de aspiraţia de a restitui banii luaţi cu împrumut. Pe listele de dorinţe, românii au mai pus şi o inflaţie mai mică (13%), taxe mai reduse (8%), dobânzi mai mari la contul lor de economisire (3%).

„Lituanienii (13%) şi bulgarii (15%) sunt mai puţin interesaţi să-şi ramburseze împrumuturile decât portughezii (27%) şi australienii (26%). Brazilienii (29%), lituanienii (26%) şi spaniolii (26%) ar dori să găsească sub bradul lor de Crăciun un cadou sub forma unei creşteri de salariu. Francezii (32%) şi maghiarii (23%) visează la o inflaţie mai mică. Belgienii (16%) şi lituanienii (14%) îi cer lui Moş Crăciun impozite mici. Rezidenţii din Australia (10%) şi Singapore (9%) ar dori ca dobânda la conturile de economii să fie mai mare”, mai arată studiul.

Aproximativ 48% dintre românii chestionaţi cred că în zilele noastre luxul înseamnă să ai suficiente resurse pentru a călători oriunde îţi doreşti, pe tot parcursul anului.

„Aceasta este percepţia actuală a luxului în rândul consumatorilor locali. Şi este vizibilă şi în comportamentul clienţilor Revolut: bugetul pentru serviciile turistice alocat în perioada ianuarie – noiembrie 2023 a crescut cu 67%, la peste 1,8 miliarde de lei, faţă de perioada similară a anului anterior. Un client Revolut din România a cheltuit, în medie, peste 934 de lei pe lună pentru turism, faţă de 876 de lei pe lună (în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023 vs. 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022 )”, mai arată cercetarea.

Pentru 40% dintre români, timpul în sine este un lux, iar a avea mai mult timp pentru cei dragi şi pentru propriile pasiuni este pe locul al doilea între asocierile făcute de respondenţi cu ideea de lux. Abia pe locul al treilea se află bunurile personale valoroase, cum ar fi proprietăţile imobiliare, maşinile scumpe sau bărcile (32%).

Pentru 22% dintre respondenţii români, accesul la diverse instrumente de investiţii este o altă faţetă a luxului (investiţii în acţiuni, criptomonede, metale preţioase). Doar 17% cred că luxul se mai referă la mărci premium (de exemplu, haine, cosmetice, bijuterii din această categorie). Acest lucru oferă un indiciu despre ceea ce ar putea avea mai multă valoare în contextul cadourilor de Crăciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *