Actele cu caracter obligatoriu pe care șoferii trebuie să le prezinte la control

În momentul în care un șofer e oprit de Poliție pentru control, are obligația de a prezenta mai multe documente,

„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Ai oprit mașina pe avarii, dar fără motiv? Iată ce amendă riști să primeștiAșadar, actele cu caracter obligatoriu pe care șoferii trebuie să le aibă în permanență asupra lor sunt:permisul de conducere;talonul auto;asigurarea auto obligatorie (RCA);cartea de identitate.

Dintre aceste acte auto, doar asigurarea poate fi prezentată în format electronic. Celelalte documente, adică permisul, talonul și buletinul, trebuie înmânate polițistului în original.

 

De asemenea, la solicitarea polițistului, șoferii opriți în trafic sunt obligați să prezinte autorităților și documente referitoare la bunurile transportate în vehicul, pentru a demonstra că nu sunt furate sau de contrabandă.

Astfel, dacă transportă, de exemplu, bijuterii sau electrocasnice, ar trebui să aibă bonul sau factura de achiziție. Sau o declarație a proprietarului bunurilor respective, din care să rezulte proprietatea, locul de unde au fost luate și unde urmează să ajungă.

În cazul în care nu există documente care să ateste proveniența, polițiștii pot reține bunurile respective. Iar posesorii lor vor fi obligați să facă dovada modului de dobândire pentru a le putea recupera.

Ce amendă primești pentru lipsa documentelor obligatorii

Conform Codului Rutier actualizat, dacă șoferul nu are asupra sa aceste documente cu caracter obligatoriu, riscă între 6 și 8 puncte de amendă.

Aceeași sancțiune e aplicată și celor care refuză prezentarea permisului de conducere, a talonului, a cărții de identitate sau a RCA.

Care este cea mai mare amendă de circulație din România și ce riști dacă nu o plătești

Ceea ce înseamnă că, în această situație, amenda poate ajunge la 1.320 de lei.

SURSA